Banská Bystrica

Banská Bystrica

Banská Bystrica je jedním ze slovenských měst, které rozhodně stojí za Vaši návštěvu. Město nalezneme asi 160 kilometrů od Bratislavy, severovýchodním směrem. Trvale zde žije asi 79.000 obyvatel a v rámci Slovenska je pouze pět větších měst (po Bratislavě, Košicích, Prešově, Žilině a Nitře).

Městem protéká řeka Hron. Za návštěvu jednoznačně stojí především místní Městský hrad, jehož nedílnou součástí je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dalším zajímavým a známým místem je památník SNP, který pochází z roku 1969. A právě proto, že je Banský Bystrica úzce spjatá se Slovenským národním povstáním Vás nemůže překvapit, co všechno je zde podle něj pojmenováno.

Co navštívit v Banské Bystrici

Kromě výše zmíněného Městského hradu zaujmou hlavně místní kostely. Především Katedrála svatého Františka Xaverského , Kostel svatého Kříže, Kostel svaté Alžběty a Kostel svatého Jakuba rouhodně stojí za pozornost. Navštivte je určitě i v případě že nejste věřící, rozhodně to stojí za to.

Doprava do Banské Bystrice

Do Banské Bystrice se dostanete poměrně snadno hned několika způsoby.

Pokud máte rádi svoje tempo a svoje pohodlí, není problém dojet vlastním vozem. Třeba z Brna Vás čeká pouze 270 kilometrů a asi tři a půl hodiny jízdy. Tak třeba můj Opel Astra by o tom mohl mnoho vyprávět.

Pokud nepojedete vlastním vozem, můžete se vypravit třeba dálkovým autobusem. Například z Prahy Vás společnost Flixbus dopraví při včasné rezervaci už za 748,- korun.

Pokud fandíte dopravě po železnici, svůj spoj si jistě najdete také. Čeká Vás ale minimálně jeden přestup, v Bratislavě nebo v Bohumíně.

Historie Banské Bystrice

První písemné zmínky o městě se datují do roku 1255, kdy mu bylo uherským králem uděleno právo na těžbu surovin. To měl být především podnět pro řemeslníky, aby se podíleli na těžbě stříbra, zlata a železa.

Ubytování v Banské Bystrici

Podobně jako v ostatních městech této velikosti je i zde k dispozici celá řada ubytovacích kapacit.

Banská Bystrica