Berlín

Berlín

Berlín je nejenom hlavním městem Spolkové republiky Německo, ale zároveň druhým největším městem v rámci celé Evropské unie. Berlín nalezneme v severovýchodní části celého Německa. Sám o sobě je spolkovou zemí, ale v jeho blízkém okolí se rozkládá Braniborsko.

Berlín je také důležitým kulturním centrem a domovem mnoha významných památek. Symbolem německé metropole a její dominantou je Braniborská brána. Přesto že bylo mnoho významných historických budov za války zničeno, k vidění je toho stále více než dost.

Důležitým pojmem je také Berlínská zeď. Svého času rozdělovala Berlín a obrazně i celé Německo na východní a západní.

Berlínský filmový festival patří k nejvýznamějším v celé Evropě. Ve městě se koná nepřetržitě už od roku 1951 a hlavní cenou je populární Zlatý medvěd. Milovníci opery si potom přijdou na své hned ve třech různých Operách.

V Berlíně funguje velmi dobře hromadná doprava a ta je také vůbec nejvhodnějším způsobem, jak se po městě pohybovat. V kombinaci metra, autobusů a tramvají se snadno dopravíte kam je potřeba a navíc Vám odpadnou veliké problémy s parkováním vlastního automobilu. Značené všech linek i zastávek je velmi přehledné a intuitivní, a i když nevládnete německým jazykem, určitě se dobře zorientujete.

Univerzity v Berlíně

Humboldtova univerzita – instituce založená již roku 1809 je vůbec nestarší ve městě. Studenti mohou vybírat celkem z devíti fakult (právnická, matematika a nebiologické přírodní vědy, biologické přírodní vědy a psychologie, lékařská první a druhá filozofická, humanitní a společenské vědy, teologická a také ekonomická) a okolo 190 studijních programů.

Technická univerzita Berlín – jak už název jasně říká, jedná se o univerzitu s technickými obory. Založena byla už v roce 1770. Studenti vybírají mezi fakultami, Duchovní vědy, Matematika a přírodní vědy, Procesní vědy, Elektrotechnika a informatika, Doprava a strojírenství, Plánování, výstavba a životní prostředí a Hospodářství a management.

Svobodná univerzita Berlín – veřejná vysoká škola, která byla založena roku 1948.

Universität der Künste v Berlíně – univerzita s uměleckým zaměřením, která navázala na původní Akademii umění. Studenti se mohou zaměřit na architekturu, umění, design, média a podobné obory.

Opera v Berlíně

I milovníkům opery má Berlín co nabídnout, a nutno říct že rozhodně stojí za návštěvu.

Státní opera Berlín – originálním názvem Staatsoper Unter den Linden je k navštívení na adrese Unter den Linden 7. Aktuální program a informace o vstupenkách naleznete zde.

Německá opera Berlín – známá opera na adrese Bismarckstraße 35. Vstupenky můžete zarezervovat na tomto odkaze.

Komische Oper – oblíbenou scénu naleznete na adrese Behrenstraße 55-57, vstupenky a aktuální program potom zjistíte zde.

Muzea v Berlíně

Muzeí je v německém hlavním městě mnoho, ale za zmínku stojí hlavně tyto:

Pergamonské muzeum – je jednou ze součástí známého muzejního ostrova. Velmi zajímavou budovu naleznete na Bodestraße.

Neues Museum – také nové muzeum naleznete na muzejním ostrově. Vzniklo už v roce 1855. Za zmínku stojí hlavně sbírky starověkého Egypta, a hlavně Busta královny Nefertiti.

Doprava do Berlína

Nejrychlejším a také nejpohodlnějším způsobem jak se dostat do německé metropole je pochopitelně cesta letadlem. Berlín má hned tři mezinárodní letiště a spojů z celé Evropy je opravdu dostatek. Díky včasné rezervaci u některé z nízkonákladových společností se dá letět za opravdu dobrou cenu.

Další možností je pochopitelně cesta vlastním vozem. Díky dobrým dálnicím a vzdálenosti z Prahy pouze 350 kilometrů se dá snadno zvládnout a trvá kolem tři a půl hodiny plus přestávky dle potřeby řidiče.

Dobré spojení je i linkovým dálkovým autobusem. Například společkost Flixbus nabízí cestu z Prahy bez přestupu již za 479 korun. Konkurenční Eurolines potom také bez přestupu za 490 korun. Za 469 korun Vás potom odveze Regiojet.

Pro milovníky železnice je dobrá zpráva, že rychlíky do Berlína jezdí z Prahy několikrát denně (v současné době jezdí rychlíky do Berlína 6x denně, zhruba ve dvouhodinových intervalech). Jsou určitě pohodlnější než autobus a nádraží v Berlíně má skvělé napojení na MHD.

Berlín