Bordeaux

Bordeaux je významným francouzským městem, které nalezneme přímo na pobřeží Atlantického oceánu. V jihovýchodní části země galského kohouta, v místě, kde se do oceánu vlévá řeka Garonna.

Toto známé město má bohatou historii (historická část a starý přístav je od roku 2007 na seznamu Světového dědictví UNESCO) a je zároveň důležitým obchodním i průmyslovým centrem oblasti. Region je známým vinařským krajem.

Při návštěvě Bordeaux vám rozhodně nesmí uniknout návštěva výše zmíněného historického centra. Vděčným cílem většiny turistů je mimojiné nábřeží Garonny a také krásná náměstí Place des Quinconces, Place de la Bourse, Place du Parlement a Place de la Victoire. Asi nejfotografovanějším místem, jehož snímky naleznete v albu každého návštěvníka je Palais Gallien, zřícenina římského amfiteátru pro 15 tisíc diváků ze 3. století.

Pro mladé francouze je také velmi významným univerzitním městem. Sídlí zde celkem čtyři univerzity, které navštěvuje až 70.000 studentů. Vzdělávají se zde například budoucí soudci, politici, nebo zdravotníci.

Bordeaux je pro Francii druhým nejvýznamějším přístavem. A to jak obchodním, tak i turistickým. Vyplouvají odsun například mnohé zaoceánské výletní lodě.

Muzea v Bordeaux

Gallerie des Beaux-Arts a Musée des Beaux-Arts – tato muzea klasického umění naleznete přímo v křídlech zdejší radnice.

Musée de l’art contemporain – zajímavé sbírky moderního umění, které naleznete v budově staré celnice.

Musée d’Aquitaine – muzeum se zajímavými exponáty především z oblasti mořeplavby. Muzeum má otevřeno denně od 11 do 18 hodin s vyjímkou pondělků. Plné vstupné je 5 Eur, zlevněné potom 3 Eura. Nárok na slevu mají například skupiny 10 a více osob. Děti , novináři, hendikepované osoby s doprovodem a další skupiny mají dokonce vstup zcela zdarma.

Entrepot Lainé – známá výstavní galerie

MHD v Bordeaux

Stejně jako v ostatních velkých městech můžete i zde využít pro přepravu v rámci města městské hromadné dopravy. Pokud přiletíte letadlem, tak Vám ani jiná možnost kromě o dost dražšího taxi nezbyde. Pokud přijedete vlastním vozem tak si zase ušetříte spoustu starostí s parkováním.

K dispozici máte tři tramvajové linky (A, B, C) a také velké množství autobusů.

Doprava do Bordeaux

Pro zkušenější řidiče není problém vypravit se do Bordeaux vlastním vozem. Třeba z Prahy Vás čeká cesta dlouhá asi 1550 kilometrů, která vede převážně po dálnicích.

Nejrychlejší a také nejpohodlnějším způsobem, jak se do Bordeaux dostat je pochopitelně přeprava letecká. Město má pochopitelně svoje vlastní mezinárodní letiště (BOD), které se rozkládá západně od města. Díky včasné rezervaci u nízkonákladových linek se dají letenky sehnat za velmi příznivou cenu.

Pokud si netroufnete jet voze a létat se bojíte, můžete vyrazit i dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem z Prahy dopraví už za 1370,- korun (při včasné rezervaci) s jedním přestupem (v Paříži).

Bodreaux má také prostřednictvím rychlovlaku TGV velmi dobré spojení s Paříží. Cesta do hlavního města v tomto pohodlném dopravním prostředku trvá přibližně tři hodiny.
Bordeaux Pont de Pierre vu depuis la flèche Saint Michel