Češi a italský fotbal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na „starém“ kontinetě se fotbalově českým hráčům nedaří nikde tolik, jako na Apeninském poloostrově v prestižní sérii A. Kolik českých reprezentantů prošlo touto velmi kvalitní soutěží a bylo stabilním článkem základní sestavy italských velkoklubů. A v poslední době je jasné, že se nejedná o nějaký náhodný cyklus z minulosti, ale třeba pozice mladého Patrika Schicka, který se stal druhým nejdražším v naší historii potvrzuje toto pravidlo. A to se jedná o přesun mezi dvěma italskými celky, kdy forward putuje ze Sampdorie Janov do týmu letošního finalisty ligy mistrů, Juventusu Turín. A není náhodou, že i ten nejdražší transfer se udál v téže soutěží, když do Turína putoval Pavel Nedvěd. Toho si mimochodem v Itálii váží natolik, že je po skončení kariéry členem vedení Juventusu a určitě i jeho slovo hrálo při přestupu Patrika svou roli.

Ale zdaleka to není o jednom hráči. Třeba v Bologni své fotbalové umění předvádí ex sparťan Ladislav Krejčí, a jeho služby si také cení stabilním postem v základní jedenáctce.  V severoitalském týmu Udinese Calcio zase své kličky předvádí další mladý český reprezentant Jakub Jankto.

Těžko říct, proč se právě zde našim hráčům tolik daří prosadit se, nicméně zřejmě se jim líbí i naturel Italů, krásná prosluněná země a výborné jídlo. A nebo jsou schopni dobře zapadnout do fungujících týmů a svým poctivým přístupem k tréninkům i zápasům přesvědčit trenéry o svém fotbalovém umu.

Další známou osobností, která se významně vepsala do italského fotbalu je trenér Zdeněk Zeman. Až na vyjímky (Fenerbachce 1999-2000, FC Crvena Zvezda 2008 a FC Lugano 2015-2016) působí už od roku 1981 u různých týmů v italských fotbalových soutěžích a těžko najdete v Itálii fotbalového fanouška, který by nevěděl o koho se jedná.

Češi a italský fotbal

Pavel Nedvěd- záložník

  • 1996 – 2001 Lazio Řím
  • 2001 – 2009 Juventus Turín

Pavel Nedvěd

Marek Jankulovski – obránce

  • 2000 – 2002 SSC Neapol
  • 2002 – 2005 Udinese Calcio
  • 2005 – 2011 AC Milán

Marek Jankulovski

 

 

Zdeněk Grygera – obránce

  • 2007 – 2011 Juventus Turín

Zdenek Grygera

Češi a italský fotbal