Chioggia

Chioggia

Chioggia je severoitalské městečko, které je často nazývané malými Benátkami. Nazývají ho tak hlavně místní lidé, a určitá podobnost zde díky kanálům a mostům skutečně je. Jinak je ale objektivním pohledem označení velice nadsazené. Leží asi o 50 kilometrů jižněji /po silnici, vzdušnou čarou o poznání blíže/ než samotné známé město v lagunách. Historická zástavba, kterou turisté naleznou v centru tohoto městečka se velice podobá té v Benátkách, jen stavby nejsou zdaleka tak honosné a významné. Město je také propletené mnoha kanály a má velmi bohatou historii. Trvale zde žije asi 50.000 stálých obyvatel. Na rozdíl od Benátek není město přeplněné a umožní lépe vstřebat atmosféru bez davů. Je velmi pěkným jednodenním výletem, pokud se nacházíte v okolních přímořských letoviscích.

Zajímavá je také možnost vydat se odsud do Benátek pravidelnou lodní linkou. Protože hlavně v letních měsících je v okolí Benátek obrovský problém s parkováním, je to zajímavá alternativa pro výlet na toto kouzelné místo. A navíc jako bonus uvidíte pohled na Benátky od moře. Loď Vás potom vysadí prakticky v centru samotných Benátek.

Ač to tak dnes úplně nevypadá, byla Chioggia ještě ve středověku hned druhým nejvýznamějším místem v rámci benátské republiky. Jenže nakonec místo narazilo na kapacitní limity přístavu, který již nebylo možné potřebně rozšiřovat a tak se stavební rozvoj posunul výše.

Chioggia jako historické město je v podstatě spojené s modernější částí pro letní dovolenkáře, která je značovaná jako Sottomarina. Pro naše turisty je ale jako přímořská destinace poměrně méně známé, protože u našinců vedou větší okolní lokace jako Bibione, Jesolo, Caorle a nebo menší ale známá Rosolina Mare.

Ve městě sídlí dokonce jedna z poboček Padovské univerzity, která sídlí v krásném paláci přímo u kanálu. Nikoho asi nepřekvapí, že se zde dá studovat obor mořské biologie.

Chioggia

Doprava na místo:

Nejrychlejším a také nejpohodlnějším způsobem jako se na místo dostat je pochopitelně letecká doprava. Nejbližší letiště je v Benátkách, za úvahu ještě stojí vzdušné přístavy ve Veroně a Bologně.

Další možností je cesta vlastním vozem. Díky dobré dálniční síti není zas tak nepřekonatelná a dá se v pohodě zvládnout. Nejkratší cesta z Prahy je dlouhá asi 850 kilometrů, pohodlnější varianta přes Mnichov potom měří 940 kilometrů. Bez problémů se dá zvládnout třeba přes noc.

Na cestu se také můžete vydal linkovým autobusem. Například společnost Flixbus nabízí dopravu do 50 kilometrů vdálené Padovy nebo Benátek už za cenu 1098 korun. Po cestě Vás čeká přestup v Mnichově a asi 14 hodin jízdy. Odtud se již musíte dostat místní dopravou, která je překvapivě dobře značená.

Chioggia