Co navštívit v Bratislavě ?

Bratislava je hlavně díky své poloze nejdostupnějším hlavním městem našeho sousedního státu. Mnoho let byla díky společnému státu čechů a slováků také nejnavštěvovanějším velkým městem za hranicemi čech. A zvlášť pro velkou část moravy je Bratislava o mnoho blíže než Praha.

Co navštívit v Bratislavě ?

Památky v Bratislavě:

Pokud patříte mezi milovníky historie a budete chtít vidět hlavně památky, nesmíte minout samotné historické centrum města. Tam je situována většina zajímavých budov. Fotkám turistů navštěvujících město na Dunaji často dominuje Bratislavská Stará radnice, která je dnes využívána jako městské muzeum. Nádherný je barokní Grasalkovičův palác. který slouží jako sídlo slovenského prezidenta. V bývalém Arcibiskupském paláci zase sídlí slovenská vláda.

Z církevních památek stojí za návštěvu hlavně Katedrála svatého Martina, Františkánský kostel ze 13. století a nebo Kostel svaté Alžběty Uherské.

Dominantou Bratislavy, který je známá ze všech pohlednic a fotek je Bratislavský hrad. Ten se tyčí nad Dunají a svým pravidelným tvarem se čtyřmi věžemi je často přirovnáván ke stulu vzhůru nohama. Dalším hradem na území města je ruina hradu Devín, která je na skále nad soutokem Dunaje s řekou Moravou.

ZOO Bratislava

Za návštěvu stojí také místní zoologická zahrada. Leží v Mlýnské dolině a může se pochlubit třeba novým pavilonem opic, kde jsou šimpanzi a orangutani.

Univerzity v Bratislavě

Univerzita Komenského v Bratislavě – nejstarší a také nejvýznamější slovenskou univerzitou je rozhodnš Univerzita Komenského. Její vznik se datuje do roku 1919. Jedná se tedy o první slovenskou vysokou školu, která slovákům poskytovala vzdělání v jejich rodném jazyce. Studenti mohou vybírat s mnoha oborů na následujících fakultách : Lékařská fakulta (LF UK), Právnická fakulta (PraF UK), Filozofická fakulta (FiF UK), Přírodovědecká fakulta (PriF UK), Pedagogická fakulta (PdF UK), Farmaceutická fakulta (FaF UK), Fakulta tělesné výchovy a sportu (FTVŠ UK), Jesseniova lékařská fakulta v Martině (JLF UK), Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (FMFI UK), Evangelická bohoslovecká fakulta (EBF UK), Římskokatolická cyrilometodějská bohoslovecká fakulta (RKCMBF UK), Fakulta managementu (FM UK), Fakulta sociálních a ekonomických věd (FSEV UK).

Slovenská technická univerzita v Bratislavě – umožňuje studium na fakultách Stavební fakulta  STU, Strojní fakulta STU, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU, Fakulta chemické a potravinářské technologie STU, Fakulta architektury STU, Materiálovětechnologická fakulta STU, Fakulta informatiky a informačních technologií STU.

Ekonomická univerzita v Bratislavě – známá škola, založená roku 1940. Studenti se hlásí na fakulty : Národohospodářská fakulta, Obchodní fakulta, Fakulta hospodářské informatiky, Fakulta podnikového managementu, Fakulta mezinárodních vztahů, Fakulta aplikovaných jazyků, Podnikohospodářská fakulta v Košicích.

Muzea v Bratislavě

Slovenské národní muzeum – Hlavní budova leží přímo na dunajském nábřeží. Pod jeho správou je 18 různě specializovaných muzeí , nejenom v Bratislavě.

Mestské muzeum v Bratislave – toto muzeum založené roku 1868 můžete navštívit na adrese Radničná ul. č. 1.

Muzeum dopravy – sice spadá pod Slovenské technické muzeum, ale je samostatnou budovou, která je bývalou železniční stanicí.

Kultura v Bratislavě

Slovenské národní divadlo – je podobně jako v jiných zemích hlavním kulturním pokladem svých občanů. Vzniklo v krásné budově z roku 1886, samotné divadlo ale vzniklo až roku 1920. Dnes působí i v nových prostorách na Pribinově ulici č. 17. Tvoří jej samostatné soubory činohry, opery a baletu.

Divadlo Aréna – velmi staré divadlo, které začlo svou působnost už v roce 1828. Nejprve ve venkovních prostorech, na přelomu století potom byla postavena i budova (1898).

Divadlo Astorka Korzo ’90 – scéna, která byla založená roku 1991.

Doprava do Bratislavy:

Do Bratislavy se můžete snadno vypravit vlastním vozem, nejjednodušší je cesta po dálnici D2 směrem od Brna.

Letadlem je cesta třeba z Prahy pochopitelně nejrychlejší, přivítá Vás letiště M. R. Štefánika na severovýchodě města.

Bez problémů se dopravíte také vlakem, není problém sehnat přímý spoj, který cestu z Prahy urazí za 4 hodiny s cenou i pod 500 korun.

Fakta o Bratislavě:

  • vzdálenost z Prahy 320 kilometrů
  • vzdálenost z Prahy 130 kilometrů
  • rozloha města cca 368 kilometrů čtverečných
  • počet trvale žijících obyvatel asi 420.000
  • město se dělí na pět samostatných okresů a 17 městských částí
  • je nejbohatší oblastí celé země

Grassalkovich palota