Drážďany

Drážďany jsou pro mnoho obyvatel z České republiky vůbec neblíže položeným německým velkoměstem. Tím pádem jsou i nejdostupnějším místem kde lze uskutečnit nákupy a nebo poznávat památky. Jsou hlavním městem Saska a mají asi 550.000 obyvatel (celá metropolitní oblast asi 750.000). Jsou jedním z nejrozvinutějších míst bývalého východního německa.

Drážďany mají výhodnou polohu, leží na řece Labe a jenom 200 kilometrů od Berlína. Ten je navíc pro obyvatele Drážďan velmi dobře dostupným prakticky všemi možnými dopravními prostředky. Zajímavé historické centrum láká každoročně turisty z celého světa, čechy nijak nevyjímaje. Za zmínku stojí hlavně Zwinger, což je v podstatě nádvoří nedokončeného zámku a dále třeba Katedrála nejsvětější trojice. Na fotografiích návštěvníků rozhodně naleznete také budovu opery (Semperoper).

Milovnící a znalci filmu se vždy na jaře přijíždějí na známý filmový festival, který se zaměřuje především na animovaný a krátký film. Také jeden ze světově nejvýznamějších jazzových festivalů můžete navštívit právě zde. Doslova celé město na pár dní ožije touto zajímavou hudbou, kterou můžete slyšet nejenom v klubech, ale i v parcích a na náměstích.

Samostatnou kapitolou je potom světoznámý vánoční trh. V době adventu ho navštíví neuvěřitelné množství lidí, z nichž mnoho je díky příznivé vzdálenosti i z České republiky.

Doprava do Drážďan

Protože Drážďany leží v blízkosti hranic s naší republikou je doprava velice snadná a rychlá. Například z Prahy Vás vlastním vozem čeká cesta dlouhá jenom asi 150 kilometrů, můj Renault Espace by o tom mohl dlouze vyprávět.

Pokud se ale na cestu autem necítíte a nebo auto nemáte, je tu také možnost vyrazit dálkovým autobusem. Například známá společnost Flixbus Vás sem dopraví už za cenu 269,- korun bez přestupu (cena platí při včasné rezervaci a na noční spoje).

Pro fanoušky železnice je samozřejmě připravená i cesta vlakem, která se dá pořídit už od 500,- korun a je bez přestupu. Cesta je asi o 20 minut delší než spojení autobusem, nicméně je určitě pohodlnější.

Samozřejmě má město i vlastní mezinárodní letiště, ale vzhledem k malé vzdálenosti ho asi příliš mnoho čechů nevyužije. Terminál je ale skutečně nádherným architektonickým počinem, podle mnohých návštěvníků je vůbec nejhezčím v Německu. Ale to už budete muset posoudit sami.

Drážďany

Kultura v Drážďanech

Saská státní opera – byla založena už v roce 1841 a to v budově Semperovy opery. A protože ta byla během své historie dvakrát zničena , tak soubor byl nucen celkem více než padesát let své historie vystupovat mimo svoji domovskou scénu.

Muzea Drážďany

Německé muzeum hygieny – zajímavé národní muzeum, které má za cíl zdravotnickou osvětu široké veřejnosti. Možná jste již v médiích zahlédli nejznámější ze zdejších exponátů. Je jím skleněné tělo ženy umožňující pohled na vnitřní orgány.

Vojenské historické muzeum Bundeswehru – velmi rozsáhlá sbírka zbraní a také veškerého válečného vybavení z několika století zpět.

 

Místní části a okrsky Drážďan

Město je pro usnadnění orientace rozděleno na deset okrsků, které se dále dělí na městské části.

  • Altstadt – chcete-li staré město se dále dělí na: Innere Altstadt, Friedrichstadt, Johannstadt, Pirnaische Vorstadt, Seevorstadt a Wilsdruffer Vorstadt
  • Neustadt – nebo-li nové město se dělí na: Albertstadt, Äußere Neustadt, Innere Neustadt, Leipziger Vorstadt a Radeberger Vorstadt
  • Pieschen – s dělením na: Pieschen, Trachenberge, Mickten, Kaditz, Trachau a Übigau
  • Klotzsche – Klotzsche, Hellerau, Hellerberge a Wilschdorf
  • Loschwitz – Loschwitz, Weißer Hirsch, Rochwitz, Wachwitz, Niederpoyritz, Hosterwitz, Söbrigen, Oberpoyritz, Bühlau, Pillnitz a Dresdner Heide
  • Blasewitz – Blasewitz, Striesen, Tolkewitz, Gruna, Dobritz a Seidnitz
  • Leuben – Leuben, Laubegast, Alttolkewitz, Kleinzschachwitz, Zschieren, Meußlitz, Großzschachwitz, Sporbitz a části Niedersedlitz a Dobritz
  • Prohlis – Großluga, Kleinluga, Kauscha, Leubnitz-Neuostra, Lockwitz, Nickern, Niedersedlitz, Prohlis, Reick, Strehlen, Torna a části Mockritz
  • Plauen – Plauen, Südvorstadt, Coschütz, Gittersee, Kaitz, Kleinpestitz, Mockritz, Gostritz, Räcknitz a Zschertnitz
  • Cotta – Briesnitz, Kemnitz, Stetzsch, Cotta, Omsewitz, Leutewitz, Gorbitz, Wölfnitz, Löbtau, Naußlitz, Roßthal, Dölzschen
  • Altfranken
  • Cossebaude – Gohlis, Niederwartha, Cossebaude, Neu-Leuteritz
  • Gompitz – Gompitz, Ockerwitz, Pennrich, Roitzsch, Steinbach, Unkersdorf, Zöllmen
  • Langebrück
  • Mobschatz – Alt-Leuteritz, Brabschütz, Merbitz, Mobschatz, Podemus a Rennersdorf
  • Oberwartha
  • Schönborn
  • Schönfeld-Weißig –  Borsberg, Cunnersdorf, Eschdorf, Gönnsdorf, Krieschendorf, Malschendorf, Pappritz, Reitzendorf, Rockau, Rossendorf, Schönfeld, Schullwitz, Weißig a Zaschendorf
  • Weixdorf – Weixdorf, Marsdorf, Lausa, Friedersdorf a Gomlitz

Canaletto - Dresden seen from the Right Bank of the Elbe, beneath the Augusts Bridge - Google Art Project