Innsbruck

Innsbruck je velmi známé a oblibené rakouské město, které je hlavním ve spolkové zemi Tyrolsko. Jméno tomuto kouzelnému městu dala protékající řeka Inn. Díky skoro 120000 obyvatelům (v aglomeraci až 165000) se jedná o páté největší město našeho jižního souseda. Leží na hlavním tahu do Itálie, asi 30 kilometrů od známého Brennerského průsmyku. Město se nachází ve velmi velkém rozmezí nadmořské výšky a to od 565 metrů nad mořem do 2641 m. n. m.

Cesta do Innsbrucku

Do Innsbrucku se dostanete snadno vlastním vozem. Leží přímo na dálnici A12 a třeba z Prahy se tam nejrychleji dostanete přes hraniční přechod Rozvadov a dále Mnichov. Cesta je dlouhá asi 540 kilometrů a trvá okolo šesti hodin. Potřebovat budete rakouskou dálniční známku, která se dá pořídit v desetidenní a nebo měsíční verzi.

Další možností je cesta letadlem, Innsbruck má vlastní letiště. Autobusem se dopravíte třeba se společností Flixbus (s přestupem v Mnichově), vlakem potom s přestupem v Mnichově nebo v Linci.

Co navštívit v Innsbrucku ?

Město a jeho blízké okolí má mnoho lákadel pro turisty. Ať už přijedete v létě třeba cestou k moři nebo v zimě na lyže, Innsbruck Vás nezklame nikdy.

Z památek, které jsou ve městě přístupné nesmíte minout Helblingův dům (Helblinghaus) s nádhernou barokní štukovou fasádou. Další významnou stavbou, která stojí za návštěvu je Barokní dóm svatého Jakuba a také Císařský zámek (Hofburg).

Památkově chráněnou budovou jsou také Městské parní lázně Innsbruck, které můžete navštívit na adrese na Salurner Straße.

Dělení Innsbrucku

Podobně jako ostatní velká města se i Innsbruck dělí na menší katastrální území. Je jich celkem devět a jsou to:

Innsbruck-střed ( Altstadt, Dreiheiligen, Saggen, St. Nikolaus, Mariahilf), Wilten (Mentlberg, Sieglanger, Wilten West), Pradl (Pradler-Saggen), Reichenau, Hötting (Höttinger Au, Hötting West, Sadrach, Allerheiligen, Kranebitten), Hungerburg (Hoch-Innsbruck), MühlauAmras (Roßau), Arzl (Neuarzl, Olympisches Dorf), VillIgls

Domstjakobinnsbruck

Nad městem se tyčí velmi známý skokanský můstek Bergisel, který byl postaven kvůli konání zimních olympijských her v roce 1964. Dnes patří k nejznámějším na světě i díky každoročnímu konání Turné čtyř můstků.U samotných skokanů ale nepatří k těm oblíbeným i proto že skáčou vlastně přímo dolů do města což jim ztěžuje orientaci ve vzduchu, navíc dost trpí na větrné počasí.

V nočních hodinách je můstek krásně nasvícený a je vidět i při pouhém průjezdu městem.

Velice oblíbená je také návštěva Hungerburg kam vede lanovka ze středu města.