Marbella

Marbella je v poslední době čím dál populárnější přímořské letovisko, ležící v jižním španělsku. Naleznete ji ve známé pobřežní oblasti nazývané Costa del Sol (v překladu Slunečné pobřeží), která je součástí provincie Málaga. V posledních letech zažilo letovisko obrovský rozvoj a z malého romantického městečka v půli cesty mezi Málagou a Gibraltarem se stalo velké a živé turistické centrum. Hlavně se ale stalo synonymem luxusní a drahé dovolené, skutečnost ale zas není tak horká. V Marbelle lze strávit i naprosto obyčejnou rodinnou dovolenou. Je pravdou, že koncentrace celebrit z mnoha zemí je větší než jinde.

Hlavně ale nejste omezeni klasickou letní turistickou sezónou, tady je o poznání delší.

Marbella má dnes asi 75.000 stálých obyvatel. Kromě moderních a nezřídka i velmi luxusních ubytovací komplexů má ale i velmi pěkné a romantické historické centrum. Asi nejvíce rozvoji Marbelly přispělo vybudování nedalekého luxusního přístavu pro jachty, s názvem Puerto Banús.

Velkým lákadlem je hlavně celoročně stálé a slunečné počasí a také nekonečné písečné pláže. A právě cestou k pláží nejenom milovníky umění jistě nadchne deset soch od Salvadora Dalího, kterými je lemován bulvár Avenida del Mar.

Lokalita je velmi zajímavá nejenom kvůli krásným plážím a perfektní infrastruktuře, ale i velmi širokým možnostem různorodých výletů po okolí.

Památky Marbella

Marbella může kromě klasických letních radovánek nabídnout také návštěvu zajímavých památek. Pobyt u moře si tak můžete spestřit.

Las Bóvedas – velmi pěkné antické lázně a také zřícenina věže, leží přímo u moře.

Iglesia San Pedro de Alcántara – nádherný kostel sv. Petra z Alcantary, který sice není až tak starý (18 – 19 století), ale rozhodně stoí za návštěvu.

Castillo de la Madera – přestavěná zřícenina maurského hradu, která nesmí chybět na Vašich fotografiích.

Iglesia de la Encarnación  – zajímavá stavba z období baroka – kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Doprava do Marbelly

Rozhodně nejpohodlnějším a také nejrychlejším způsobem jak se do oblasti dostat je letecká doprava. Přilétající pasažéry obslouží letiště v nedaleké Málaze, které je velmi moderní. Díky včasné rezervaci lze letenky u nízkonákladových aerolinek získat za opravdu solidní cenu.

Pokud neradi létáte, nezbývá Vám než zvolit velmi dlouho cestu vlastním vozem nebo autobusem. Přímé autobusové spojení do oblasti neexistuje, jedinou možností je tak cesta do Barcelony, třeba se společností Flixbus a pak místní doprava. Protože Marbella nemá vlastní železniční stanici, budete odkázání na místní autobusy nebo pronájem automobilu.

Cesta vlastním automobilem je opravdu dlouhá a je vhodná pouze pro zkušené řidiče, ideálně v kombinaci se zajištěným noclehem. Z Prahy je to cca. 2700 kilometrů a tedy asi 26 hodin jízdy, převážně po dálnicích.

Marbella