Na dovolenou do Polska

Polsko je našim severním sousedem, se kterým nás pojí společná státní hranice o celkové délce na naše poměry ohromujících 796 kilometrů. Už z tohoto údaje je patrné že máme se svým sousedem mnoho společného. Delší hranice máme už jenom s Německem, to nám je ale hlavně co se týká jazyka o mnoho vzdálenější. Začátek této hranice je severozápadně od městečka Hrádek nad Nisou, konec potom u Hrčavy.

Přestože Polsko není u nás vnímáno jako typický dovolenková destinace, má našim turistům ve všech oblastech co nabídnout, a to jak v letních, tak i zimních měsících. Výhodou cestování po Polsku je velmi malé jazyková bariéra a také nám velmi blízká mentalita místních lidí. Dále také příznivé ceny, a to nejenom u potravin.

Na dovolenou do Polska

Kraków - Sukiennice 1

krásné moře

Nikdy jste neslyšeli o dovolené u moře v Polsku ? Možná je to jenom proto, že u nás není tato lokalita příliš v módě, ale určitě to neznamená že by Vás nemohlo překvapit. Pokud hledáte prázdné pláže a zajímavé pobřeží, tak věřte že leží jen pár hodin cesty na sever. Baltské moře sice není tak teplé jako to jaderské, ale v prázdninových měsících (hlavně na začátku srpna) se v něm koupat bez problémů dá. Pravda cestovní kanceláře tyto destinace zpravidla nenabízí, ale v Polsku je k ničemu nepotřebujete protože se tam v pohodě domluvíte.

Polská města

Za návštěvu také stojí nejedno větší či menší město u našich severních sousedů. A některá z nich leží velice blízko u našich hranic.

Varšava

Je hlavním a také největším městem Polska. V roce 2017 měla Varěava něco málo přes 1.75 milionu obyvatel.  Má velice bohatou historii a velmi bohatý kulturní život. Nikoho asi nepřekvapí že zde najdeme Národní divadlo. Je také významným univerzitním městem, sídlí zde nejvýznamější polské vzdělávací instituce.Leží asi 500 kilometrů východně od německého Berlína a pouhých 250 kilometrů od pobřeží Baltského moře.

Při návštěvě Varšavy určitě neváhejte využít městské hromadné dopravy. Funguje velmi dobře a vlastně dost podobně jako třeba v Praze. K dispozici jsou Vám i dvě trasy metra, které jsou vybudovány podstatně později než v našem hlavním městě. Na tyto trasy samozřejmě navazuje i hustá síť tramvají a trolejbusů.

Samozřejmě má i své vlastní letiště (známější letiště Frédérica Chopina necelých 10 kilometrů od města, a potom o něco vzdálenější letiště Modlin, kam létají hlavně nízkonákladové aerolinie) a pro Vaši návštěvu je možná také důležité, že se od nás míří i dálkové autobusové spoje. Při včasné rezervaci jsou jízdenky za velice zajímavé ceny.

Krakov

Je významným a druhým největším polským městem, jehož staré město je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Navíc je významným kulturním centrem celé země, sídlí zde například krásné Národní muzeum. Leží na řece Visle, která je dobře známá třba i z mnoha povětí.

Jeho poloha je hlavně vzhledem k našim turistům ze severní moravy velmi výhodná a město je pro ně blíž než mnohé cíle v čechách. Vždyť třeba z Ostravy je to „pouhých“ 170 kilometrů, což je o dost blíž než do Prahy. Nabízí se tedy cesta osobní m vozem, ale pokud si na ni netroufnete, tak se sem bez problémů dostanete třeba dálkovým autobusem. Třeba přímý spoj z Ostravy se dá při včasné rezervaci pořídit u společnosti Flixbus už za 149 korun. Cesta autobusem pak trvá asi dvě a půl hodiny.

Lodž

Je třetím největším městem v Polsku. Kromě mnoha pamětihodností stojí za zmínku také nádherná zoologické zahrada, která okouzlí nejenom děti. Leží v centrální části Polska a má těsně pod 700.000 stálých obyvatel. V rámci Polska je opravdu významným průmyslovým centrem (za rozvoj v minulosti vděčí hlavně textilnímu) a z hlediska kultury zde vzniká vůbec nejvíce polských celovečerních filmů. To je dáno i tím, že zde sídlí vyhlášená Státní filmová škola, kterou prošla většina domácích tvůrců.

Vratislav

Vratislav je čtvrté největší polské město, které zároveň patří k těm nejstarším. Vzhledem k tomu, že se nachází velmi blízko našich hranic (asi 60 kilometrů) je ideálním místem právě pro naše milovníky historie. Díky poloze se hodí i na kratší, třeba jednodenní výlety.

Je hlavním městem Slezska a má těsně pod 650 tisíc stálých obyvatel. U města této velikosti je samozřejmé, že má i své vlastní mezinárodní letiště. Vzhledem k blízkosti našich hranic se sem ale pravděpodobně většina čechů vydá vlastním vozem. V úvahu přichází také doprava dálkovým autobusem nebo vlakem.