Plitvická jezera

Plitvická jezera jsou nejenom pro naše turisty jednoznačně nejznámějším národním parkem ve slunném Chorvatsku. V roce 1979 byl park zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO.  Nalezneme jej blízko hranice s Bosnou a Hercegovinou, mezi známými městy Zadar a Karlovac. Tento přírodní skvost obklopují vápencové masivy Velká i Malá Kapela a také Pleševica.

Kdo by nechtěl zavzpomínat na slavný film Poklad na Stříbrném jezeře a ukázat svým dětem místa, kde se tato slavná indiánka podle románu Karla Maye natáčela. Kromě větších stromů se tato místa moc nezměnila.

V podstatě se jedná o kaskádovou soustavu nádherných jezer, která jsou propojená menšími či většími průtoky. Potkáte zde celkem 140 vodopádů všech velikostí, a také na 20 jeskyň.

Celý park má rozlohu bezmála 30.000 hektarů z toho asi 200 hektarů je vodní plocha jednotlivých jezer. V okolních lesích žije velká spousta zvěře. Samozřejmě jsou vůbec nejnavštěvovanějším parkem své země.

Za vstup do parku je nutné platit, na výběr máte ze šesti různých vyhlídkových tras, určitě si na návštěvu vyčleňte minimálně celý půlden.

Plitvická jezera
Plitvice lakes

Plitvická jezera