Poznejte Marseille

Přestože většina turistů lačných poznat něco z Francie míří do Paříže, není rozhodně od věci porozhlédnout se i po jiných místech této překrásné rozlehlé země. Toto přístavní město stojí za návštěvu nejenom proto, že se jedná o druhé největší město země Galského kohouta. Kromě toho je také hlavním městem Provence, a samozřejmě také velice významným obchodním přístavem.

Za centrum města lze považovat Starý přístav (Vieux-Port), který nesmí minout nikdo, kdo Marseille přijede navštívit, byť jenom na jeden jediný den. Kromě samotného starého přístavu jsou v této části města k vidění také dvě pevnosti. Dnes už slouží hlavně turistům a je domovem mnoha jachet a také rybářských lodí. Dominantou přístavu je potom známá bazilika Notre-Dame de la Garde. V minulosti to ale byl významný obchodní přístav, který je dnes přesunut do jiné části zálivu.
Vieux-Port de Marseille

A právě dlouhé historii místního přístavu vděčí město za velkou směs zde žijících národností a kultur, hlavně mnoha arabů.

MHD Marseille

Stejně jako v ostatních velkých městech hraje velkou roli v přepravě po městě městská hromadná doprava. V centru je jasně nejrychlejší a odpadnou Vám i obvyklé starosti s parkováním.

Městská doprava nabídne hned dvě linky metra a využít můžete také tramvají, oba prostředky jsou velmi dobře dostupné a přehledně značené i pro turisty. A samozřejmě jezdí na čas.

Město leží v jihozápadní části Francie, přímo na pobřeží středozemního moře.

Vzdělání v Marseille

Institut polytechnique des sciences avancées – Poměrně úzce specializovaná univerzita, která byla založena v roce 1961. Tento soukromý institut se zabývá letectvím.

Kedge Business School – pobočka poměrně významné evropské obchodní školy.

EPITECH – Paris Graduate School of Digital Innovation

Doprava do Marseille

Do Marseille se dopravíte velice snadno a to jak vlastním vozem, tak i letecky nebo autobusem.

Třeba autobusová společnost Flixbus nabízí dopravu z Prahy do Marseille s jedním přestupem (v Mnichově) za cenu okolo 1500 korun, záleží i na včasnosti rezervace. Využít lze také linky společnosti Eurolines, která Vás dopraví také s jedním přestupem, a to v Nice.

Pokud se rozhodnete cestovat vlastním automobilem, čeká Vás cesta dlouhá přibližně 1400 kilometrů, která se dá díky velmi dobré dálniční síti zvládnout cca. za 14 hodin jízdy plus přestávky. Takže není problém sednout do rodinné Octavie a vyrazit.

Nejrychlejší a samozřejmě také nejpohodlnější je pochopitelně přeprava letecká. Marseille má jako druhé největší město Francie pochopitelně svoje vlastní letiště, které leží asi 25 kilometrů od centra města. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem se letenky při včasné rezervaci dají pořídit opravdu velmi výhodně.

Město je také prostřednictvím vysokorychlostního vlaku TGV spojeno s Paříží.