Salzburg

Salzburg

Salzburg, nebo chcete-li česky Solnohrad je velmi významným rakouským městem. Zároveň je také hlavním městem celé spolkové země, které propůjčil své jméno. Salzburg má dnes kolem 150.000 stálých obyvatel a v měřítku našeho jižního souseda je tak čtvrtým největším městem (hned po Vídni, Štýrském Hradci a také Linci). Rozkládá se kolem významné rakouské řeky Salzach.

Z turistického pohledu je rozhodně nejzajímavější jeho nádherné historické jádro, které je mimochodem zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví Unesco (už od roku 1996). I při krátké návštěvě města rozhodně nesmíte minout známou Pevnost Hohensalzburg. Rozlohou se jedná a jeden z vůbec nejrozsáhlejších hradů v rámci regionu střední Evropy.

Nejslavnějším zdejším rodákem je jednoznačně světoznámý geniální hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Tak není divu že právě toto město každoročně hostí významný a uznávaný hudební festival. Ten byl poprvé uspořádán už v roce 1920 a i dnes má mnoho stálých návštěvníků prakticky z celé Evropy, především milovníků vážné hudby.

Salzburg je nejenom v rámci své země také velmi významným centrem sportovního dění. Místní fotbalový klub je známý také z učinkování v evropských pohárech, hokejový tým je zase pilířem mezinárodní EBEL ligy.

V rámci své země je také Salzburg důležitým centrem vzdělávání. Najdete zde celkem pět univerzit, což je na město se 150.000 obyvateli opravdu zajímavé číslo.

Tím pádem je město plné mladých studujících lidí a tak není úplně s podivem, že se mu nevyhne ani poměrně pestrý a zajímavý noční život. Jeho centrem je celkem pochopitelně staré město, podobně jako všude jinde.

Salzburg

Doprava do Salzburgu

Díky solidní dálniční síti je Salzburg dobře a poměrně rychle dostupný vlastním automobilem. Třeba z Brna je cesta dlouhá asi 430 kilometrů, z Prahy potom jenom 330 km.

Salzburg je ale také velmi dobře dostupný třeba dálkovým linkovým autobusem. Například známá společnost Flixbus Vás dopraví do Salzburgu každý den a při včasné rezervaci už od 600 korun, s jedním přestupem (v rakouském Linci).

Samozřejmě lze cestovat také po kolejích. Jsou k dispozici spoje s přestupem v Linzi, ale například z Prahy jsou i přímé spoje. Pokud nechcete nebo nemůžete létat, je vlak o dost pohodlnější než autobus.

Nejrychlejší a také nejpohodlnější je ale pochopitelně doprava letecká. Místní mezinárodní letiště, které nese jméno nejznámějšího rodáka (W. A. Mozarta) je druhým nejdůležitějším vzdušným přístavem v celé zemi. Takže s lety sem není rozhodně žádný problém. Pokud si rezervujete svůj let třeba u některé nízkonákladové letecké společnosti s dostatečným předstihem, je cena opravdu velice příznivá.

Divadla v Salzburgu

Salzburger Landestheater – známé zemské divadlo které naleznete na ulici Schwarzstraße 22. Zaujme především krásnými interiéry. Prodej vstupenek je kromě online možností i přímo v pokladně divadla, která má otevřeno ve všední dny od 10 do 17 hodin, v sobotu potom 10 – 13 hodin. Navštívit můžete činohru, muzikál i balet. Třeba Deník Anny Frankové.

Großes Festspielhaus – naleznete na adrese Hofstallgasse 1, vstupenky jsou potom k dispozici na Herbert-von-Karajan-Platz 11 (otevřeno pondělí – pátek 10:00 až 12:30 a 13:00 až 16:30).  Nesmí minout především milovníci opery.

Salzburger Straßentheater – Salzburské pouliční divadlo s tradicí již od roku 1970.

Elisabethbühne – scéna, kterou naleznete na adrese Erzabt-Klotz-Str. 22. Vstupenky můžete zakoupit přímo na místě od pondělí do pátku v časech 10 – 14.30 , ve středu až do 18 hodiny.

Toihaus – divadelní scéna, kterou naleznete na adrese Franz-Josef-Straße 4. Vstupenky lze zakoupit na téže adrese ve všední dny v časech 9 – 14 hodin.  Informace o aktuálním programu naleznete zde.

Salzburger Marionettentheater – nesmí minout žádný z milovníků loutkového divadla. Naleznete na adrese Schwarzstraße 24. V repertoáru naleznete třeba Louskáček, Alenka v říši divů, Lazebník Sevillský,  Malý princ, Sněhurka a sedm trpaslíků a další.

Muzea v Salzburgu

Rupertinum –  zaíjmavé muzeum moderního umění, které nemůžete minout na adrese Wiener-Philharmoniker-Gasse 9. Otevřeno je od úterý do soboty v časech 10 – 18 hodin, ve středu až do 20 hodin. V době konání mezinárodního festivalu potom muzeum otevírá i v pondělí. Základní vstupné je 13 Eur, zlevněné potom 10 Eur. Děti do šesti let mají vstup zdarma, starší potom až do dovršení 18 let platí 8 Eur.

Salzburger Freilichtmuseum – velký venkovní areál, který lze označit jako skanzen. Najdete na adrese Hasenweg 1, A-5084, Grossgmain. Aktuální otevírací dobu a ceny vstupenek naleznete zde.

Dommuseum Salzburg – naleznete na adrese Domplatz 1a. Otevřeno každý den, kromě úterý a to v časech 10 – 17 hodin.

Spielzeugmuseum – populární muzeum hraček. Má otevřeno každý den, kromě pondělí a to v čase 9 – 17 hodin. Děti od 4 do 15 let platí za vstup 2 Eura, dospělá osoba potom 5 Eur. K dispozici jsou samozřejmě i rodinné vstupenky.

Stille Nacht Museum – nedaleko Salzburgu na adrese Stille Nacht Platz, 5110 Oberndorf bei Salzburg.

Dělení Salzburgu na městské části:

Katastrální území Salzburgu jsou Aigen, Bergheim, Gaisberg, Gnigl, Hallwang, Heuberg, Itzling, Leopoldskron, Maxglan, Morzg, Salzburg, Siezenheim a Wals.

Městské části jsou potom Abfalter, Aigen, Aiglhof, Alpensiedlung, Altstadt, Andräviertel, Äußerer Stein, Burgfried, Elisabeth-Vorstadt, Esch-Mayrwies, Glanhofen, Glas, Gneis, Gnigl-Langwied, Herrnau, Itzling, Josefiau, Kasern, Kendlersiedlung, Kleingmain-Thumegg, Lehen, Leopoldskron-Moos, Liefering, Maxglan, Morzg, Mülln, Neustadt, Nonntal, Parsch, Riedenburg, Sam, Schallmoos, Taxham.

Městská hromadná doprava Salzburg

Stejně jako v ostatních velkých městech se i v Salzburgu můžete spolehnout na hromadnou dopravu. Ta je velmi výhodná pokud se chcete vyhnout problémům s parkováním a nebo pokud do rakouské metropole nepřijedete vlastním vozem. A pokud autem dorazíte, můžete využít klasického P+R parkoviště a pak MHD.

K dispozici je rychlodráha S-bahn, a potom také trolejbusy a tramvaje. Všechny typy dopravy mají jednotný tarifní systém placení.

Vzdělání v Salzburgu

Pro mladé rakušany je město velmi významným studijním centrem, protože na jeho území sídlí hned pětice univerzit. V Salzburgu lze studovat v podstatě všechny obory.

Na Universität Salzburg (která byla založena už v roce 1622) lze v současnosti studovat na fakultách katolické teologie, právních věd, kulturních a společenských věd a fakultě přírodních věd.

Hudební škola Mozarteum se stala univerzitou teprve roku 1970. Kde jinde studovat hudbu než právě v Salzburgu. Vybírat můžete z oborů zpěvu a hudebních věd, pedagogické studium a nebo výuky herectví,  divadlo, jevištní technika a režie.

Salzburg Management Business School – tato škola vznikla teprve v roce 2001 a jak již název napovídá tak nabízí studia v obchodních oborech.

Paracelsus Medizinische Privatuniversität – lékařská soukromá škola.

Salzburg