Varšava

Warszawa
Warszawa

Varšava (polsky Warszawa) je hlavním městem našeho severního souseda a zároveň také největším polským městem. Hlavním městem Polska se stala v roce 1918. Má velmi výhodnou polohu ve středu Polska, a leží přímo na řece Visla. Podobně jako naše metropole je důležitým centrem kultury a vzdělávání, ale také historických památek. Samozřejmě zde sídlí polské Národní divadlo a také opera. Kromě toho funguje také 30 dalších divadel.

Historické centrum Varšavy je od roku 1980 zapsána na seznamu světového historického dědictví.

Varšava

Muzea ve Varšavě

Katyňské muzeum – přímo na adrese Jana Jeziorańskiego 4, v areálu Varšavské citadely. Muzeum připomíná pro Poláky velmi citlivou událost hromadné vraždy válečných zajatců. Muzeum má otevřeno od středy do neděle a to v časech 10 – 16 hodin.

Zachęta Narodowa Galeria Sztuki – Národní galerie umění, kterou naleznete na adrese pl. Małachowskiego 3. Otevřeno má každý den mimo pondělí a to v časech 12 – 20 hodin. Plné vstupné pořídíte za 20 PLN, zlevněné za 10 PLN a třeba studenti platí pouze 2 PLN.

Národní muzeum ve Varšavě – vůbec největší muzeum ve Varšavě, které potkáte na adrese Al. Jerozolimskie 3. Otevřeno má každý den s vyjímkou pondělí a to v hodinách 10 – 18 hodin, v pátek a do 20 hodiny. Vstupenky si můžete zajistit zde.

Muzeum skautingu ve Varšavě – můžete navštívit od roku 2001 na adrese Konopnickiej 6.

Muzeum varšavského povstání – toto muzeum, založené roku 1983 můžete navštívit na adrese Grzybowska 79. V krásné budově e expozice umístěná hned ve třech podlažích. Otevřeno mají každý den kromě úterý v časech 9 – 18 hodin, o víkendu až od 10.00. Běžné vstupné e potom 25 PLN.

Muzeum dějin polských Židů – velmi zajímavá budova s adresou Mordechaja Anielewicza 6. Otevřeno má každý den s vyjímkou úterý. Přijít můžete v časech 10 – 18 hodin, v sobotu potom až do 20 hodin. Základní vstupné je za 30 PLN, další ceny naleznete zde.

Městská hromadná doprava Varšava

Stejně jako v ostatních metropolích se i ve Varšavě můžete spolehnout na dobře fungující MHD. Je výhodná nejenom v případě že jste v Polsku bez vlastního vozu. I když autem přijedete tak při využití MHD nemusíte řešit potíže s parkováním v centru a podobně.

Hlavním dopravním prostředkem je rozhodně metro, které nabídne dvě linky, a celkem 21 stanic. Metro je samozřejmě doplněné  také tramvajemi a autobusy. Samozřejmostí je pak napojení MHD na hlavní nádraží a letiště.

Vzdělání ve Varšavě

Uniwersytet Warszawski – největší z Varšavských univerzit. Její vznik se datuje už do roku 1816.

Univerzita kardinála Stefana Wyszyńského – katolická univerzita, založená roku 1999.

Politechnika Warszawska – založená už roku 1826.

Szkoła Główna Handlowa – ekonomická škola založená roku 1906.

Doprava do Varšavy

Vzhledem k tomu, že Polsko je naším sousedem, nabízí se pro návštěvu Varšavy cesta vlastním vozem. Třeba z Ostravy Vás čeká pouze 390 kilometrů a něco přes 4 hodiny jízdy.

Další možností je cesta dálkovým autobusem. Například u společnosti Flixbus se dá jízdenka při včasné rezervaci pořídit už za 650 korun, ale třeba z Ostravy potom už jenom za 420 korun. Některá spoje jsou přímé, jiné s přestupem v Krakově.

Pro fanoušky železnice je dobrou zprávou, že vlakem se do Varšavy také bez problémů dopravíte, a to dokonce z některých měst i bez přestupu.

Varšava má dokonce dvě mezinárodní letiště. K dispozici je jak letiště Frédérica Chopina, tak i o něco málo vzdálenější letiště Modlin.

Varšava