Verona

Verona je velmi významným severoitalským městem, které leží v oblasti Benátsko a je zároveň hlavním městem Veronské provincie. Kromě toho, že je známým a krásným historickým městem, je i velice důležitou a funkční dopravní tepnou. Kromě nejdůležitějších dálničních křižovatek celé severní Itálie leží ve Veroně také nesmírně důležité a vytížené mezinárodní letiště.

Díky své poloze je ideálním místem, kde se stavit za historickými památkami třeba při cestě z povedené  letní dovolené u moře. Ať už jedete od pláží v jakékoliv části apeninského poloostrova, kolem Verony vaše cesta pojede téměř vždy.

Město má asi 260.000 stálých obyvatel a ze tří stran ho obtéká řeka Adige. Nádherné historické centrum, které jistě znáte z mnoha fotografií je už od roku 2000 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví. Shakespeare udělal městu velmi dobrou reklamu, když sem zasadil děj svého nejznámějšího díla – Romeo a Julie.

Asi nejznámější a nejprofláknutější památkou města je místní Aréna. Větší už je pouze římské Koloseum a amfiteátr Capui u Neapole. I když je značně poničená zemětřesením, dodnes se zde konají divadelní představení a festivaly. Svého času dokázala pojmout až 30.000 návštěvníků, najdete ji jižní části historického centra. To ale není zdaleka to jediné, čím Vás Verona okouzlí. Rozhodně si musíte projít místní Zelný trh (Piazza delle Erbe), kde se Vám z památek bude doslova točit hlava.

Nejvýznamější stavby z doby Římské:

  • Aréna v jižní části historického města, viz výše.
  • Římské divadlo – leží za řekou, v severní části Verony a jeho původ se datuje již to prvního století. Sice nebylo mnoho staletí využíváno, ale v 18. století byla jeho činnost obnovena. Také obdivovaný most Ponte di Pietra, respektive jeho část, který k divadlu vede pochází již z 1. století.
  • Brána Porta Borsari – najdete ji ve stejnojmenné ulici a pochází již ze třetího století.

Nejvýznamější stavby z doby Románské:

  • Katedrála Duomo S. Maria Matricolare – velmi významná mohutná stavba s unikátní sochařskou výzdobou. Nemůžete ji minout při toulkách po severní části Verony. Tato trojlodní stavba z dvanáctého století je skutečným unikátem.
  • bazilika San Zeno Maggiore – leží západně od města a je dobře známá z mnoha fotografií. Vznikla v pátém století a to přímo na hrobem sv. Zena, který byl prvním Veronským biskupem. Později byl zde také zbudován klášter. Trojlodní stavba a rozsáhlá krypta je opravdu velice bohatě zdobená množstvím soch a také fresek ze 13. století.

Gotické památky

Castel Vecchio – v západní části města nesmíte minout tento krásný scaligerský hrad, jehož součástí je i cihlový most přes výše zmíněnou řeku Adiži. Krásný most s cimbuřím na obou stranách sice vyhodila roku 1945 německá armáda do vzduchu, ale byl znovu postaven z materiálu, který byl vyloven ze dna řeky. Uvnitř hradu je k vidění zajímavě instalovaná galerie.

Sant´ Anastasia – nádherný cihlový kostel, který nemůžete minout při procházce na stenojmenné ulici. Tato nepřehlédnutelná trojlodní stavba byla vybudována v letech 1290 – 1323 a poté byla ještě v patnáctém století přestavěna. Z této doby také pochází obdivovaná fresková výzdoba.

San Bernardino – františkánský kostel, také s bohatou freskovou výzdobou.

Renesance a Baroko

Právě v šestnáctém století byl vybudován pás hradeb, který tvoří jižní hranici historické části města. Na této stavbě jsou nezajímavější brány a také parková promenáda.

San Giorgio in Braida – za řekou v severozápadní části města naleznete tento kostel ze 16. století, a v něm velmi cenné obrazy.

Výlety z Verony

Pokud se ale rozhodnete ve Veroně ubytovat a nejenom pro jednodenní návštěvu, máte nesčetně možností pro další výlety do krásného okolí. Asi nelákavější je návštěva pouze 100 kilometrů vzdálených Benátek. Z Verony se tam dostanete snadno díky dálnici a pokud jste v městě na kanálech ještě nebyli, nelze jinak než výlet podniknout. Vzhledem k tomu že v Benátkách je téměř nemožné se ubytovat, je to vlastně ideální řešení.

Další zajímavou lokalitou, tentokráte přírodního charakteru je jezero Lago di Garda. Jeho jižní břehy jsou pouze 30 kilometrů od Verony a přímo vybízejí k turistice a nebo ke koupání a nejrůznějším vodním sportům. Záleží pouze na konkrétním ročním období a Vašich preferencích.

Doprava do Verony

Verona je velmi dobře dostupná osobním vozem. Jak už je uvedeno výše, cestou k moři jedete skoro vždy okolo. Leží přímo na dálnici vedoucí od Innsbrucku k jadranu, ale i pokud jedete na druhé pobřeží tak Veronu neminete. Například z Prahy Vás čeká asi 810 kilometrů jízdy po dálnici, tedy asi osm hodin jízdy.

Nejrychlejší a nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Díky včasné rezervaci u nízkonákladových aerolinek se dají sehnat za opravdu výhodné ceny. Kromě letiště přímo u Verony je v případě potřeby dobře dostupné i letiště v Benátkách (cca. 100 kilometrů) a tak v Bologni (asi 150 kilometrů).

Pokud neradi létáte, můžete se do Verony vypravit i dálkovým autobusem. Například známá společnost Flixbus Vás sem dopraví už od 870,- korun a to i bez přestupu (při včasné rezervaci).

Verona

VeronaOldTown