Amsterdam Autobusem

Amsterdam je známé a oblíbené hlavní město Nizozemska. A nejenom proto je častým cílem pro turisty, ať už pro delší pobyt zde, nebo jenom jako přestupní stanice k dalším cílům. Amsterdam je totiž velmi významným dopravním uzlem.

Amsterdam Autobusem

Do Amsterdamu se můžete dopravit několika způsoby, ale pokud nejste vášnivý řidič a nebo nemáte dostatečně schopné vozidlo a zároveň se bojíte létat, nabízí se cesta dálkovým autobusem. Možná to vypadá jako bláznovství, ale věřte že opak je pravdou. Třeba z Prahy nebo Brna se do Amsterdamu dostanete autobusem každý den, a pokud si rezervujete jízdenku s předstihem, není problém se dostat i na cenu pod tisíc korun. U společnosti Flixbus si můžete spoj snadno vyhledat a rezervovat na internetu.

V nabídce jsou jak spoje přímé, tak i s přestupem v některém z Německých měst, například v Berlíně, Frankfurtu, Mnichově a nebo Mannheimu. Přímé spoje jsou samozřejmě výhodné především časově. Rozdíl v ceně už tak výrazný není.

Odpadne Vám tak starost o vlastní vůz na místě a problémy s parkováním. V centru je stejně lepší využívat MHD.

Pokud máte ještě v živé paměti nějakou nekonečnou cestu rozhrkanou Karosou pak věřte, že pohodlí cesty v autobuse se za poslední roky posunulo někam úplně jinam. Ať už se jedná o komfort sedadel, nebo třeba o bezplatné WiFi po celou dobu Vaší cesty. Samozřejmostí jsou také zásuvky pro dobití Vašich mobilních zařízení v dostatečném množství.

Samozřejmostí je také polohovatelné opěradlo a dostatek místa pro Vaše nohy, i když zrovna měříte pár centimetrů navíc.
Amsterdam Cityscape

Amsterdam Autobusem

Amsterdam je sice hlavním městem země, ale fakticky v něm nesídlí ani královská rodina a dokonce ani parlament. V tomto ohledu Amsterdam trumfnul Haag.

Co ale v Amsterdamu nesmíte určitě minout jsou dvě památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Obě naleznete v oblasti historického centra.

Tou první jsou známé amsterdamské kanály, které byly vybudovány v sedmnáctém století a s trochou nadsázky jsou některými návštěvníky přirovnávány k Benátkám.  Kanálu je celkem více jak 100 kilometrů, což je opravdu velmi těžko představitelné. K tomu samozřejmě patří i něco kolem 90 ostrovů a také 1500 mostů a mostků.

Dalším skvostem jsou historické obranné hradby. Celé opevnění mělo svého času délku více než 130 kilometrů.

MHD v Amsterdamu

Stejně jako v jiných evropských metropolích funguje i zde velmi dobře městská hromadná doprava. V přeplněných velkoměstech, kde je často i problém s parkováním je mnohdy ideálním a cenově dostupným způsobem cestování.

Stěžejní jsou místní čtyři linky metra, další je dokonce ve výstavbě. Metro je také doplněné jednou linkou městské železnice a samozřejmě i tramvajemi a městskými autobusy. V některých místech jsou i malé trajekty pro pěší a cyklisty, většinou zdarma.

„Domorodci“ se po městě většinou pohybují na kolech a tuto možnost máte samozřejmě také.