Budapešť

Budapešť

Budapešť je největším a také samozřejmě také hlavním městem Maďarska. V rámci státu které spojuje členství v Evropské unii je devátým největším městem tohoto uskupení. Město vzniklo roku 1873 a to sloučením tří částí, které do té doby byly samostatné. Znamenalo to tedy konec Pešti, Budína a Starého Budína a vznik nové metropole.

Rozkládá se tedy na levém i pravém břehu Dunaje, a to na ploše asi 525 kilometrů čtverečných. V samotné Budapešti žije asi 1,72 milionů obyvatel, pokud započteme celou aglomeraci tak potom až 2,45 milionu.

Členění Budapešti

Stejně jako ostatní velkoměsta je i Budapešť členěna do menších správních obvodů. V případě Budapešti se jedná o 23 těchto částí: Várkerület, Lipótmező, Óbuda-Békásmegyer, Újpest, Belváros-Lipótváros, Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros, Ferencváros, Kőbánya, Újbuda, Hegyvidék, Angyalföld, Zugló, Pestújhely, Árpádföld, Rákosmente, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Kispest, Pesterzsébet, Csepel, Budafok-Tétény, Soroksár.

památky Budapešť
kultura Budapešť

Magyar Állami Operaház (Maďarská státní opera) – krásná novorenesanční budova, kterou naleznete na adrese Andrássy Ave 22.. Stavba byla započata v roce 1875 a slavnostně byla otevřena roku 1884. Více informací o programu a vstupenkách naleznete zde.

Národní divadlo Budapešť –  naleznete na adrese Bajor Gizi park 1.. Otevřeno bylo už v roce 1837. Nová budova potom slouží od roku 2002. Více informací o programu a vstupenkách můžete najít zde.

muzea Budapešť

Národní muzeum – najdete nedaleko náměstí Kálvin tér. Stejně tak se jmenuje i zastávka metra (linka modrá i zelená) a zastávky autobusu i trolebusu. Otevřeno je každý den kromě pondělí, a to v časech 10 – 18 hodin. Plné vstupné se dá pořídit za 2600 HUF, a samozřejmostí jsou různé slevy. Děti do 6 let, starší 70 let a nebo třeba tělesně postižené osoby s doprovodem mají vstup zcela zdarma.

Néprajzi Muzeum (Etnologické muzeum) – najdete na adrese Kossuth Lajos tér 12. .

Bélyegmúzeum (poštovní muzeum) – naleznete na adrese Hársfa utca 47. Otevřeno má každý den kromě pondělků, v časech 10 – 18 hodin. Cena pro dospělé návštěvníky je 1000 HUF, k dispozici jsou i různé slevy a rodinné vstupenky. Zcela zdarma se sem podívají třeba děti do 6 let, učitelé, novináři a nebo osoby starší 70 let.

a dalších více než 60 nejrůznějších muzeí.

vzdělání Budapešť

Budapešť je nejenom v rámci Maďarska velmi významným univerzitním městem. Sídlí zde více než třicet vysokých škol. Nevýznamnější z nich jsou:

Univerzita Loránda Eötvöse – nejstarší z maďarských vysokých škol, která se do Budína přesunula v roce 1777. Založena byla už v roce 1653 v Trnavě. Studenti mohou vybírat obory na celkem osmi fakultách.

Katolická univerzita Petra Pázmánye – je velmi oblíbená univerzita řimskokatolické církve.

Korvínova univerzita v Budapešti – informace o škole a studijních programech naleznete zde.

Hudební akademie Ference Liszta – samozřejmě pro studenty uměleckých oborů.

MHD Budapešť

Stejně jako ostatní Evropská velkoměsta má i hlavní maďarské město velmi dobře fungující MHD. Tak je velmi důležitým prostředkem dopravy jak pro místní obyvatele, tak i pro návštěvníky a turisty. Díky veřejné přepravě se můžete vyhnout problémům s parkováním hlavně v centru, ale na druhou stranu ušetřit peníze ve srovnání s využitím taxislužby.

Hlavní páteř městské dopravy tvoří čtyři linky metra. Je to samozřejmé, protože vlaky pod povrchem jezdí na čas a nejsou závislé na dalším provozu. Metro je pak pochopitelně doplněno i autobusy, trolejbusy a tramvajemi. A navíc můžete použít i lanovku a ozubnicovou dráhu.

doprava Budapešť

Budapešť je velmi dobře dostupná, díky příznivé vzdálenosti od hranic s Českou republikou. Mnoho návštěvníků tedy bude volit cestu vlastním vozem. Z Prahy Vás čeká něco přes 500 kilometrů, z Brna je to potom jenom 325 kilometrů.

Do Budapešti se ale pochopitelně můžete dostat i veřejnou dopravou. Například společnost Flixbus Vás sem doveze autobusem, při včasné rezervaci i za velmi příznivou cenu.

Samozřejmostí je také možnost dopravy vlakem a letadlem. Budapešť má pochopitelně svoje mezinárodní letiště. Asi 15 kilometrů od centra leží tři terminály Letiště Ference Liszta.

Díky Dunaji má i svůj přístav, dá se sem dokonce dostat výletní lodí z Bratislavy.

Budapest Parlament-2