Dijon

Dijon

Dijon je francouzské historické město, které trvale obývá více než 150.000 obyvatel. Najdete ho ve východní části země galského kohouta, přímo na řece Ouche. Je také hlavním městem departmentu Côte-d’Or.

Vzhledem k tomu, že je centrem burgundské vinařské oblasti tak je jasné, co je nejenom pro turisty jedním z hlavních produktů a lákadel tohoto kouzelného místa. Tím dalším je pochopitelně světoznámá dijonská hořčice, která dostala svůj název právě po tomto městě.

V Dijonu je také závodní okruh, na kterém byla v minulosti dokonce k vidění i slavná Formule 1.

Památky Dijon

Vévodský palác – dnešní radnice, kterou najdete na náměstí Place de la Libération , dříve  sídlo burgundských vévodů.

Gotický kostel Notre-Dame – tato stavba byla vybudována v letech 1230–1251.

Gotická Katedrála svatého Benigna Dijonského – postavená v letech 1271–1325.

Vítězný oblouk – přímo na náměstí Darcy

Muzea Dijon

Muzeum náboženského umění – muzeum s naprosto jasnou tématikou.

Muzeum archeologie – nejstarší nálezy s Dijonu a Burgundska.

Muzeum François Rudeho – k vidění jsou díla velmi známého francouzského sochaře.

MHD Dijon

Stejně jako ostatní velká města tak i Dijon spoléhá na městskou hromadnou dopravu. Pro občany i turisty je výhodnější hlavně pro pohyb v samotném centru, kde díky ní nemusí řešit obvyklé starosti s parkováním. V Dijonu městskou dopravu zajišťují hlavně autobusy, které jsou doplněny také minibusy a dvěma tramvajovými linkami.

Doprava do Dijon

Dijon je velmi dobře dostupný osobním vozem. Leží na dálnicích A38 a A31. Třeba z Paříže je cesta dlouhá asi 313 kilometrů, z Mnichova potom asi 650 kilometrů.

Výhodné je také spojení vlakem. Do Dijonu jezdí rychlovlaky TGV, leží na trati MarseilleLyon – Paris. Z Paříže se sem dopravíte asi za hodinu a čtyřicet minut.

Pokud preferujete jízdu dálkovým autobusem, tak třeba známá společnost Flixbus Vás sem doveze z mnoha Evropských měst i bez přestupu a při včasné rezervaci i za velmi výhodné ceny.

Vue panoramique de Dijon 11