Grenoble

Grenoble

Grenoble je známým francouzským městem, které leží na úpatí Alp. Od hlavního města země galského kohouta je místo vzdáleno necelých 500 kilometrů. Nachází se v malebném údolí, na soutoku řek Isère a Drac. Kromě toho že je známým centrem pro aktivní letní i zimní dovolenou, je i poměrně důležitým univerzitním a vědeckým centrem evropského významu. Grenoble má téměř 160.000 stálých obyvatel, celá metropolitní oblast pak téměř 70000.

Nejenom všichni pamětníci, ale jistě i ostatní sportovní fanoušci moc dobře vědí že právě v Grenoblu se roku 1968 konaly zimní olympijské hry. Vždyť právě tady získal Jiří Raška své medaile.

Vzdělání v Grenoble

V rámci Francie i Evropy je toto město významným univerzitním místem. Každoročně tady studuje více než 50 000 studentů, což e vzhledem k počtu trvale žijících obyvatel neuvěřitelné číslo. V Grenoblu tak můžete studovat vědy, zdraví, technologie, společenské vědy, humanitní vědy, architekturu, managment, informační technologie, biotechnologie a další.

Muzea Grenoble

Musée de Grenoble – rozhodně stojí za návštěvu. Najdete na adrese 5 place Lavalette, a za zmínku stojí hlavně sbírka výtvarného umění. Kromě toho uvidíte také starožitnosti, krásné sochy a další. Otevřeno je každý den s vyjímkou úterý a to v časech 10 – 18.30 hodin. Plné vstupné se dá pořídit za 8 Eur, zlevněné potom 5 Eur. Lidé do 26 let mají vstup zcela zdarma.

Grenoble Archaeological Museum – naleznete na úpatí Bastily, na pravém břehu řeky Isère. Otevřeno má každý den mimo úterý, a to v časech 10 – 18 hodin.

Památky v Grenoblu

La Bastille – rozhodně nejnavštěvovanější turistická atrakce, kterou nesmí minout žádný z návštěvníků tohoto krásného města. Celá řada historického opevnění je dobře viditelná i přímo z města. Pevnost pochází ze středověku a postupně byla rozšiřována. Nahoru se dostanete lanovkou a navštívit tam můžete i malé vojenské muzeum.

Palác parlamentu Dauphiné – krásný renesanční palác, který byl vybudován kolem roku 1500 a významně rozšířen v roce 1539. Do roku 2002 byla budova využívána soudem, který se ale přesunul do moderní a lépe funkční novostavby.

MHD v Grenoblu

Hlavně pokud do města nepřijedete vlastním vozem pak jistě využijete městské hromadné dopravy. Ta je stejně jako v ostatních městem hlavním prostředkem pro snadnou a cenově dostupnou dopravu v rámci města. Doprava je postavená na pěti tramvajových linkách, které jsou doplněné autobusy a samozřejmě také lanovkami. A i když zde své auto máte, při využití městské dopravy Vám odpadnou starosti s parkováním v centru.

Doprava do Grenoble

Pro zkušené řidiče je samozřejmě možné do města vyrazit i vlastním vozem. Třeba z Praha Vás čeká cesta dlouhá 1100 kilometrů, tedy něco přes 10 hodin jízdy, plus přestávky. Cesta vede po dálnicích a kromě své délky není nijak zvlášť náročná.

Nejrychlejší a pochopitelně také nejpohodlnější je doprava letecká. Pří včasné rezervaci se zejména u nízkonákladových aerolinek nechá pořídit i docela levně. Nejblíže je potom letiště Alpes–Isère Airport, ale letět můžete i do Lyonu.

Do Grenoblu se můžete vypravit i dálkovým autobusem. Například společnost Flixbus Vás sem dopraví skoro každý den, s přestupem v Lyonu. Při včasné rezervaci se cena na vybraných spojích může dostat jen na 1098 korun.

Samozřejmě lze dorazit také prostřednictvím železnice. Tato cesta je ale časově nejnáročnější a oproti autobusu i dražší.

Panorama grenoble