Hamburk

Hamburk

Je známým přístavem a zároveň i druhým největším městem Německa. Zároveň je i jednou z městských spolkových zemí a trvale zde žije asi 1,85 milónů obyvatel. V rámci celé Evropy má nezastupitelnou úlohu v námořní přepravě. Ve městě je to cítit na každém kroku a tak není žádným překvapením že i místní průmysl je orientovaný na loděnice a příbuzné obory.

Zajímavostí také je, že na území Hamburku je celkem 2428 mostů, což je počet který na Evropském kontinentu nemá v rámci jednoho města obdoby.

Památky  a turistické zajímavosti Hamburk

Kostel svatého Michaela – je dominantou města, kterou by měl navštívit každý kdo do Hamburku přijel za památkami. Má dvoje varhany a je významnou barokní stavbou.

Radnice v Hamburku – sídlí zde senát a městská správa. Prohlídkový okruh v této neorenesanční budově ale rozhodně stojí zato.

Speicherstadt – komplex historických skladů, které se vážou k místnímu přístavu. Jsou natolik zajímavé, že jsou zapsány na seznamu světového kulturního dědictví.

Televizní věž Heinricha Hertze – dnes již sice není nejvyšší stavbou ve městě, ale vyhlídka rozhodně stojí za to.

ZOO Hamburk – pro milovníky zvířat je jasným cílem místní zoologická zahrada. K vidění je zde na 3000 druhá zvířat.

Labská filharmonie – nápadná 110 metrů vysoká moderní budova na zajímavém místě přímo u vody.

Muzea v Hamburku

Mezinárodní námořní muzeum – kde jinde by se mohlo toto muzeum nacházet než na lodi. Zajímavá sbírka soukromých námořních památek.

Muzeum umění a řemesel – velká sbírka historických předmětů, která čítá více než 500.000 exponátů. Otevřeno má každý den kromě pondělí, a to v časech 10 – 18 hodin. Ve čtvrtek potom až do 21 hodin.

MHD Hamburk

Stejně jako v ostatních velkých městech je i v Hamburku klíčovým prvkem přepravy po městě městská doprava. Její využití vyjde podstatně levněji než taxíky a oproti používání vlastního vozu zase nemusíte řešit problémy s parkováním.

Kromě klasických městských autobusů a příměstských vlaků je zde k dispozici také doprava lodní. Zdejší říční doprava má celkem pět linek, přičemž jízdenky jsou platné v rámci integrovaného systému i zde. Kromě autobusů je k dispozici i podzemní dráha U-Bahn a rychlodráha S-Bahn.

Vzdělání Hamburk

Město je doslova rájem pro studenty, protože na jeho území sídlí celkem 19 vysokých škol. Vybírat tak lze prakticky ze všech oborů s vyjímkou velmi úzce specializovaných. Za zmínku ale určitě stojí nejstarší škola v Hamburku. Akademie výtvarných umění slouží studentům už od roku 1767.

Městské okresy Hamburk

Stejně jako další velkoměsta je i Hamburk rozdělen na menší úředně správní celky, v tomto případě okresy: Hamburk-střed, Altona, Eimsbüttel, Hamburk-sever, Wandsbek, Bergedorf a Harburg.
Hamburk

Doprava do Hamburku

Hamburk má stejně jako ostatní velká německá města velmi dobré napojení na kvalitní dálniční síť. I proto není problém se sem vypravit vlastním vozem. Z Prahy Vás čeká cesta dlouhá asi 640 kilometrů, která trvá cca. 6 a půl hodiny plus přestávky. Z Brna je to potom o něco dál, a to asi 840 kilometrů a bezmála devět hodin cesty plus pauzy.

Nejrychlejší a nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Mezinárodní letiště leží asi osm kilometrů od města a díky včasné rezervaci nízkonákladových letenek se lze dostat na příznivé ceny.

Za úvahu ale také stojí cesta dálkovým autobusem. Je sice dlouhá a méně pohodlná, ale přežít se dá. Například společnost Flixbus nabízí jízdenky za cenu od 790 korun s jedním přestupem (v Berlíně).

Pro milovníky železnice je potom možné i spojení vlakem. Spojení je možné s přestupem v Berlíně.

HH Rathaus pano1