Itálie není jenom Bibione

Marcelli di Numana
Marcelli di Numana

Itálie je krásná země, která má díky svému neobvyklému tvaru připomínajícímu botu neuvěřitelně dlouhé pobřeží. Jeho délka je 7600 kilometrů a to hlavně díky poloostrovům, ostrovům a záhybům. Jeho břehy omývá nejenom nejznámější Jaderské, ale i Jónské, Tyrhénské , Ligurské a Středozemní moře. U mnoha čechů má letní dovolená na Apeninském poloostrově dost zkaženou pověst a odvětí Vám že je tam špinavé moře. Přitom většina z nich byla nejdál v Bibione nebo Caorle a z opravdové Itálie neznají ani zlomek. Každému kdo se zamyslí nad délkou pobřeží musí být jasné, že v čísle 7600 kilometrů se musí skrývat všechny typy pláží.

Dřív než tuto krásnou zemi nadobro odsoudíte, měl by každý navštívit Toskánsko, Kalábrii nebo třeba Gargano. A pokud se Vám moře nebude líbit ani v těchto lokalitách pak Itálie opravdu není Vaší krevní skupinou.

Itálie není jenom Bibione

Na severu Itálie na straně jaderského moře opravdu nečeká na plážích nic, o čem bychom nevěděli z vyprávění. V Lignanu, Bibione, Jesolu nebo Caorle jsou nekonečné písečné pláže, kde se voda snadno zakalí jemným pískem. Na druhou stranu velmi pozvolný vstup do moře vyhovuje malým dětem a to že se ve vodě víří písek neznamená že je špinavá s tomto slova smyslu.

Podobné to je i v kraji Emiglia – Romana , kde letoviska jako Cesenatico, Rimini, Cattolica a Riccione nabízí také nekonečnou písečnou pláž, i když chráněnou vlnolamy a tuny denní i noční zábavy. Už o hodinu jízdy dále pod městem Ancona se ale obraz pobřeží výrazně mění a třeba v okolí Marcelli di Numana je vstup do vody prudký a kamenitý. Voda je díky kamení zcela průzračná.

Vápencový poloostrov Gargáno, který leží ještě dále potom musí uchvátit každého. Nádherné moře, romantická města a nekonečná pohoda je opravdu nakažlivá.

Na druhé straně potom Itálie začíná Ligurií a pokračuje Toskánskem.

Pokud se ale vypravíte autobusem do Bibione, nečekejte za pět tisíc korun na osobu zázraky.

Marcelli di Numana
Marcelli di Numana