Kolín nad Rýnem

Kölner Dom von Deutzer Seite

Kolín nad Rýnem

Kolín nad Rýnem je co do počtu trvale žijících obyvatel čtvrtým největším městem v Německu. V tomto centru regionu Severní Porýní-Vestfálsko žije asi 1,08 milionu obyvatel. Město má velmi bohatou a dlouho historii a v současné době je významným kulturním, vzdělávacím i průmyslovým centrem oblasti.

Památky a zajímavá místa Kolín nad Rýnem

V Kolíně je k vidění celá řada historických památek a na jejich shlédnutí Vám pravděpodobně nebude stačit jeden den. Pokud tedy máte možnost, počítejte s delší návštěvou.

Katedrála svatého Petra – tato gotická katedrála je nejenom dominantou města, ale samozřejmě i sídlem zdejšího arcibiskupa. Najdete ji u řeky, v bezprostřední blízkosti hlavního nádraží. Je zařazena na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Radnice Kolín nad Rýnem – stavba s renesančním podloubím a vysokou gotickou věží pochází už z roku 1414.

ZOO Kolín – milovníci zvířat určitě nesmí minout místní zoologickou zahradu.

Muzea Kolín nad Rýnem

Museum Ludwig – je velmi významným muzeem se sbírkami moderního a současného umění. A to nejenom v rámci samotného Německa, ale i v rámci Evropy. Najdete jej v podstatě hned vedle nádraží a Dómu. Vzniklo v roce 1976, když mu byla darována sbírka pop-artu manželů Lugwigových. V Evropě se tak jedná o vůbec největší sbírku pop-artu která je k vidění. Kromě toho se můžete třeba těšit také na třetí největší sbírku děl slavného Picassa na celém světě. Otevírací doba je od úterý do neděle v časech 10 – 18 hodin, každý první čtvrtek v měsíci se prodlužuje do 22 hodin. Za vstupné zaplatí dospělá osoba 12 Eur, děti do 18 let neplatí.

Wallraf-Richartz-Museum – v tomto muzeu je k vidění sbírka umění, nejstarší exponáty jsou ze 13. století.

Römisch-Germanisches Museum – muzeu antiky v souvislosti s Porýním.

Vzdělání Kolín nad Rýnem

Nejznámějším vzdělávacím institutem ve městě i v celém regionu je jednoznačně Kolínská univerzita. Její kořeny sahají až do roku 1388 kdy byla založena. V tomto ohledu je tedy šestou nejstarší univerzitou v celé Evropě. Co se týká počtu studentů tak zase patří k největším v celém Německu.

MHD Kolín nad Rýnem

Stejně jako ostatní velkoměsta i Kolín preferuje hlavně v centru města hromadnou dopravu. Pro návštěvníky i rezidenty je velmi výhodná, protože odpadnou starosti s mnohdy složitým parkováním vozu. Místní doprava je velmi dobře značená a organizovaná, jezdí na čas a dostanete se s ní v rámci města všude.

Hlavním dopravním prostředkem jsou rychlodrážní tramvaje. Ve městě funguje celkem 11 linek, celková délka jejich tratí se blíží ke 200 kilometrům. V centru města jsou tramvaje skryté do tunelů. Na tramvaje pak navazují linky autobusové, a také příměstské vlaky S-Bahn.

Doprava Kolín nad Rýnem

Nejrychlejší a nejpohodlnější způsob jak se do Kolína nad Rýnem dostat je pochopitelně dopravní letadlo. Mezinárodní letiště najdete asi 15 kilometrů od města jižním směrem. Letiště obsluhuje také město Bonn a v rámci Německa je sedmé nejvytíženější. Z letiště do města se dostanete snadno prostřednictvím vlaku nebo autobusu, pokud chcete větší pohodlí a nevadí Vám vyšší cena tak samozřejmě taxíkem.

Díky skvělé dálniční síti po celém Německu připadá v úvahu samozřejmě i cesta vlastním vozem a nebo třeba dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem dopraví z mnoha Evropských měst i bez přestupu a při včasné rezervaci i za velmi příznivé ceny.
Kölner Dom von Deutzer Seite