Krakov

Krakov

Krakov je co se týká počtu obyvatel hned po Varšavě druhým největším polským městem, co se týká rozlohy tak je situace naprosto stejná. Tuto metropoli Malopolského vojvodství trvale obývá asi 781 tisíc obyvatel. Hlavně díky Starému městu, které je zapsáno na seznam světového kulturního dědictví je velmi atraktivním turistickým cílem. Vzhledem k velmi příznivé vzdálenosti od našich hranic je mezi turisty významná část čechů.

Památky Krakov

V Krakově je k vidění velká spousta významných památek, na jejichž shlédnutí nemůže v žádném případě stačit jediný den. Pokud tedy přijedete pouze „na otočku“, musíte si vybrat jenom to co opravdu chcete vidět.

Katedrála na Wawelu – je jedním z míst, které by jste neměli minout v žádném případě. Tento zajímavý arcidiecézní kostel můžete navštívit přímo na Wawelském pahorku. Na místě jsou pohřbeni mnozí polští králové a probíhaly zde také jejich korunovace.

Královský hrad na Wawelu – opevněná stavba z 11. století, kterou nemůžete minout. Dlouho hrad sloužil jako sídlo polských prezidentů, dnes slouží jako muzeum.

Barbakan – nádherná gotická brána, která se jako jedna z mála zachovala z původního opevnění.

Ulica Floriańska – uchvátí vás pokud se vydáte k Wawelu kam vede. Jedná se o pěší zónu a k vidění jsou zde především patricijské domy.

Ulica Grodzka – také tato ulice je součástí takzvané královské cesty.

Collegium Maius – nejstarší univerzitní budova v celém Polsku. Krásná gotická stavba je součástí Jagellonské univerzity.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie – tento symbol města a hlavního náměstí skrývá to nejcennější uvnitř. Jedná se o 13 metrů vysoký, velice bohatě vyřezávaný oltář, který je skutečně nádherný.

Sukiennice – patrová budova historické tržnice, kterou najdete přímo uprostřed hlavního krakovského náměstí. V prvním patře můžete navštívit zajímavou expozice obrazů polských malířů, v přízemí potom klasické krámky.

Vzdělání Krakov

V rámci Polska je Krakov velmi významným centrem univerzitního vzdělání a pro studenty je velmi atraktivním místem.

Jagellonská univerzita – je hned po naší Karlově univerzitě druhou nejstarší ve střední Evropě. Má celkem 15 fakult a hraje významnou roli i v Polské historii.

Technická univerzita v Krakově – zaměření této univerzity založené teprve roku 1946 je zcela zřejmé už podle názvu. Má sedm fakult, konkrétně to jsou Fakulta architektury, Fakulta chemická, Fakulta elektroniky a informatiky, Fakulta fyziky, matematiky a informatiky, Fakulta technologie prostředí, Fakulta stavební a Fakulta mechaniky.

Ekonomická univerzita v Krakově – na čtyřech fakultách studuje až 21000 studentů. Fakulta ekonomie a mezinárodních vztahů, Fakulta managementu, Fakulta financí a Fakulta zboží věd.

a další akademie a vysoké školy.

Části Krakova

Stejně jako ostatní velká města je i Krakov rozdělen na menší správní části. Jedná se tedy o 18 městských částí, a to jsou: Městská část I Stare Miasto, Městská část II Grzegórzki, Městská část III Prądnik Czerwony, Městská část IV Prądnik Biały, Městská část V Krowodrza, Městská část VI Bronowice, Městská část VII Zwierzyniec, Městská část VIII Dębniki, Městská část IX Łagiewniki-Borek Fałęcki, Městská část X Swoszowice, Městská část XI Podgórze Duchackie, Městská část XII Bieżanów-Prokocim, Městská část XIII Podgórze, Městská část XIV Czyżyny, Městská část XV Mistrzejowice, Městská část XVI Bieńczyce, Městská část XVII Wzgórza Krzesławickie, Městská část XVIII Nowa Huta.
KrakkoFotoThalerTamas35

MHD Krakov

Stejně jako v ostatních velkých městech je důležitým prvkem infrastruktury městská hromadná doprava. Základem je síť 27 tramvajových linek, které jsou doplněné dalšími prostředky.

Doprava do Krakova

Vzhledem k příznivé vzdálenosti od našich hranic je velmi dobře dostupná doprava vlastním vozem. Tak třeba z Prahy je v cesta dlouhá dle zvolené trasy i méně než 500 kilometrů. Třeba z Brna je to ale pouze lehce přes 300 kilometrů a z Ostravy jenom 170 kilometrů.

Pokud nemáte auto nebo řidičské oprávnění tak za úvahu rozhodně stojí také cesta dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás do Krakova dopraví z Prahy bez přestupu, v případě včasné rezervace na vybraných spojích zaplatíte pouze 399 korun. Z Brna lze jet také bez přestupu a to za cenu od 299 korun.

Krakov má samozřejmě i svoje mezinárodní letiště. Leží asi 10 kilometrů od města. Vzhledem k blízkosti od našich hranic jej asi nevyužijete pro dopravu do Krakova, ale může být zajímavou alternativou k našim vzdušným přístavům, třeba při odletu na dovolenou. Třeba pro turistu z Ostravy je to skvělá varianta.