Le Tour de France 2017

Champs-Élysées

Už za pět dní startuje největší svátek cyklistiky, slavný závod napříč Francií. A stejně jako v letech minulých, i letos tento slavný závod částečně zavítá i do sousedních zemí.

Už start letošního 104. ročníku přivede pole do německého Düsseldorfu, kde bude závod zahájen prologem v ulicích města, dlouhým pouze 14 kilometrů. I start druhé etapy bude hostit toto významné německé město. Druhá etapa potom z Německa zamíří do Belgie a dlouho očekávaného pelotonu se tak sama Francie dočká až třetí den závodu v pondělí 3.7.2017.

Ve Francii je závod nesmírně populární a již před startem je téměř celá země na nohou. Místa kterými závod byť jen projíždí jsou obsazena cyklistickými nadšenci, kteří se mnohdy přesouvají společně s pelotonem celé tři týdny. Sehnat ubytování v lokalitách kde se právě závodí je v podstatě nemožné a ceny jsou v těchto termínech nejvyšší v celém roce. I proto jezdí mnoho fanoušku po vlastní ose s obytnými vozy a nocuje se skutečně kde se dá. A pokud budete danou oblastí pouze projíždět, připravte se na pořádné dopravní a bezpečnostní komplikace.

Pokud se ale přesto na Tour vypravíte, uvidíte neuvěřitelné nadšení lidí a také rozmanitý doprovodný program. Mnoho obcí a nebo místních nadšenců dokáže připravit neuvěřitelné věci, aby se byť jen na chvíli objevili na obrazovkách po téměř celé Evropě. Tour totiž svým významem zdaleka přesahuje za hranice pořadatelské země a sledovanost v mnoha zemích je neuvěřitelně vysoká. Například díky fenomenálním úspěchům Petera Sagana v posledních letech je na Slovensku nejsledovanějším červencovým pořadem.
140608 Mont-Ventoux-03

fakta o Le Tour de France 2017

  • start závodu 1.7.2017 v německém Düsseldorfu
  • cíl závodu 23.7.2017 v Paříži – Champs-Élysées
  • celkem 21 etap
  • 2 volné dny (pondělí 10.7.2017 a pondělí 17.7.2017)
  • Tour prochází čtyřmi státy – Německo, Francie, Belgie a Lucembursko
  • závod navštíví celkem 34 Francouských depatrmentů
  • dvě individuální časovky (1.7.2017 14 kilometrů v Düsseldorfu, 22.7.2017 22,5 kilometru v Marseille)
  • nejdelší etapa měří 222,5 kilometru (21.7.2017 – Embrun / Salon-de-Provence)

Vítěztví na Tour obhajuje Chris Froome a tým SKY, zelený trikot potom slovák Peter Sagan, puntíkatý dres polák Rafal Majka (oba z již neexistující stáje Tinkoff)