Linec

Linec je třetím největším rakouským městem (hned po Vídni a Štýrském Hradci). Trvale zde žije asi 205000 obyvatel a celé město se rozkládá na ploše asi 96 kilometrů čtverečných. Leží na řece Dunaj, kterou při návštěvě tohoto města vzhledem k její velikosti nemůžete v žádném případě minout. V rámci celé Evropy je velice významným dopravním uzlem, a to jak dálničním, tak i železničním. A protože leží velice blízko hranic z Českou republikou, je významný i pro dopravu od nás kamkoliv. Pokud pojedete vlakem nebo dálkovým autobusem na jih, dost možná Vás čeká přestup v Linci. Kromě toho je také největším přístavem v celém Rakousku. To je pochopitelné s ohledem na to, že náš jižní soused nemá moře.

Hlavně pro některé Čechy je je místní mezinárodní letiště tím nejbližším a nejdostupnějším vzdušným přístavem. Kromě pravidelných linek do evropských metropolí odbavuje i mnoho charterových letů. Pro mnoho čechů z příhraničních okresů je toto letiště podstatně blíž než to Pražské.

Linec ale rozhodně stojí i za prohlídku, ne jenom jako průjezdní bod. Za prohlídku stojí například vůbec největší kostel celého Rakouska. Tato úchvatná novogotická stavba z pískovce má dodnes některé nedokončené detaily.

Doprava do Lince

Díky příznivé vzdálenosti od hranic s Českou republikou je nejsnazší cesta vlastním vozem. Například z Prahy Vás čeká cesta dlouhá pouze 250 kilometrů, z Českých Budějovic potom pouze 100 kilometrů. To se dá tedy bez problémů zvládnout i jako jednodenní výlet. Nutno podotknout že za jediný den nelze zdaleka poznat ani ty nejzajímavější místa města Linz.

Do Lince se můžete snadno dopravit i dálkovým autobusem. Například společnost Flixbus Vás sem z Prahy dopraví už od 249 korun a to bez přestupu a každý den.

Podobně je na tom i železnice. Také jezdí přímé spoje, jenom cena je o něco vyšší, bez slev kolem 500 korun. Přímé rychlíky na pravidelných linkách jezdí z Prahy a také z Českých Budějovic. Vlaky jezdí v podstatě několikrát denně. Hlavní Linecké nádraží navíc leží přímo v centru města, což je výhodné především pro jednodenní výlety. Cestování vlakem je navíc pochopitelně o dost pohodlnější než autobus.

Linec
Linz view 2

Městská hromadná doprava:

Podobně jako v každém velkém evropském městě i zde funguje velmi dobře městská doprava. A zvlášť pokud se zde moc nevyznáte, může Vám pohyb po Linci značně usnadnit.

Hlavním pilířem veřejné dopravy v tomto městě jsou tramvaje. Tento způsob dopravy je samozřejmě velmi šetrný k ovzduší přímo ve městě a tak všude kde to jenom trochu jde, spoléhají na ně. Ale podobně jako jinde je potřeba tramvaje vzhledem k nutnosti vedení kolejí doplnit i autobusy a trolejbusy. V některých částech města není možné z různých důvodů koleje položit, případně by to bylo neúměrně nákladné.

Památky v Linci

Poutní kostel – Bazilika Pöstlingberg – velmi zajímavý kostel, který byl postaven v letech 1738–1774, který je místními považován za skutečný symbol města. Je to dáno i faktem, že se nachází na kopci nad městem, a to ve výšce 539 metrů.

Mariendom – nová katedrála Neposkvrněného Početí panny Marie. Tato zajímavá novogotická stavba je co se týká kapacity nevětší v celém Rakousku. Zaujme nejenom obdivovatele krásných barevných vitráží, ale také poměrně moderně vypadajícím oltářem.

Hauptplatz – vůbec nevětší náměstí na Dunaji. K vidění je zde velmi pěkná radnice Alten Rathaus a hlavně sloup Nejsvětější trojice z roku 1717.

Kultura v Linz

Open Air Gallery Mural Harbor – velká venkovní galerie uměleckých graffiti, které lákají nejenom obdivovatele sprejování. Na stěnách vysokých až 50 metrů jich naleznete více než stovku.

Musiktheater – moderní budova hudebního divadla /otevřená v roce 2013/, kde jsou doma muzikály, ale i opery a také taneční představení.

OÖ Kulturquartier – zajímavé Hornorakouské kulturní centrum, kde kromě restaurací a nebo kina naleznete téměř nepřetržitě některou z výstav moderního umění. Najdete jej na adrese OK Platz 1, aktuální program potom na webu.

Lentos Kunstmuseum – známé a hojně navštěvované muzeum, které naleznete ve velice moderní budově přímo na břehu Dunaje. K vidění je moderní a současné umění, pokud Vás zajímají třeba díla Klimta a nebo Kokoschky tak si tuto návštěvu nesmíte nechat ujít. Adresa muzea je Ernst-Koref-Promenade 1, webové stránky potom www.lentos.at . Otevřeno je každý den kromě pondělí od 10 do 19 hodin, ve čtvrtek potom pouze do 18. Vstupné pro dospělou osobu je 8 Eur, děti do sedmi let mají vstupné zcela zdarma. S Linz Card máte vstup zdarma.

Altstadt und Schlossmuseum – věhlasné zámecké muzeum, kde všichni návštěvníci naleznou krásné expozice kulturní, přírodní i umělecké historie celého regionu Horního Rakouska. Leží přímo ve „starém“ městě.

Ars Electronica Center – muzeum budoucnosti, to je asi nejvýstižnější slovní spojení charakterizující tuto budovu. Interaktivní expozice která se zaměřuje na svět zítřka. Budovu poznáte hned na první pohled a najdete ji na adrese Ars-Electronica-Straße 1. Otevřeno je zde každý den kromě pondělka, a to v časech 9 – 17 hodin, o víkendu a ve svátcích potom v čase 10 – 18 hodin. Cena plného vstupného je 11,5 Eur, studenti platí 9 Eur, děti do 6 let mají návštěvu zdarma. Můžete ale také využít rodinných slev a v případě vstupu s Linz – Card jdete zdarma.

Zážitky v Linci:

Voestalpine Stahlwelt – tématický zážitkový „svět“, v tomto případě s jasnou tématikou oceli. Kromě neděle má otevřeno každý den v časech 9 – 17 hodin. Vstupné pro dospělé osoby e 10 Euro, za děti od šesti let výše potom zaplatíte 8 Euro. Můžete ale také využít zlevněného vstupného díky Linz Card. Slevy mají také organizované skupiny.

Linz – Card

Pro turisty, kteří si chtějí užít ve městě maximum kultury, zábavy a poznání je připravena zajímavá možnost jak ušetřit nějakou tu korunu. Karta má verzi pro dospělé i pro děti, ta dětská smí být používána pouze k další dospělé.

Díky kartě máte volný vstup do muzeí v rámci města a také je v ceně městská doprava Linz AG Linien. Někoho zase určitě potěší kulturní bonus ve výši 10 Eur.

Jednodenní karta pro dospělého se dá pořídit za 16, dvoudenní za 27 a třídenní za 35 Eur. Z toho je jasně vidět že při aktivním využívání můžete dost ušetřit. Dětská karta je určená pro děti ve věku 6 – 14,99 let a ceny jsou 9, 15 a 19 Eur (jednodenní, dvoudenní a nebo třídenní verze).

Kartu si můžete dokonce koupit i online a uložit si ji v aplikaci mobilu, ale pokud nemáte důvěru v moderní technologie a platbu předem pak samozřejmě i přímo na místě.

Hauptbahnhof Linz