Milán

Milán

Milán je co se týká počtu obyvatel druhým největším městem Itálie. Kromě Říma tak na apeninském poloostrově nenajdeme zalidněnější a rozvinutější oblast. V Milánu samotném žije asi 1.3 miliónu stálých obyvatel, pokud ale započteme i okolní aglomeraci tak se dostáváme na čísla blížící se 4 milionům.

Milán je doslova tahounem italské ekonomiky, protože má i v rámci celé Evropské unie třetí nejvyšší HDP na obyvatele.

Vzdělání Milán

Milán je nejenom centrem obchodu průmyslu a módy, ale také vzdělávání. Vzhledem k počtu obyvatel v oblasti je jasné, že má nezastupitelnou úlohu i v univerzitním vzdělávání. Na území města má tak své sídlo 7 univerzit čítajících dohromady 48 fakult. V praxi je tedy možné v Miláně studovat jakýkoliv obor.

Politecnico di Milano – je nejstarší Milánskou univerzitou a založena byla už v roce 1863. Jejich sedm kampusů najdete na více místech v Lombardii a co se týká počtu studentů je vůbec největší technickou univerzitou v Itálii.

Státní univerzita v Miláně – veřejná výzkumná škola s devíti fakultami, jejíž historie sahá do roku 1923.

a další.

Památky Milán

Na území Milána najdete celou řadu zajímavých památek, všechny určitě nestihnete navštívit za jediný den. Ve městě tedy budete muset strávit více času a nebo si musíte vybrat pouze některá místa.

Katedrála Narození Panny Marie (Dóm) – je jednou z památek které rozhodně nesmíte při návštěvě Milána minout. Jedná se o druhou největší italskou katedrálu a pátou největší v Evropě. Tento gotický skvost se začal stavět roku 1386.

Kostel Santa Maria delle Grazie – tento kostel navštivte hlavně kvůli fresce Leonarda s názvem Poslední večeře.

Divadlo La Scala – jedna z nejznámějších operních scén na světě.

a celá řada dalších.

 

MHD Milán

Podobně jako všechna velkoměsta i Milán preferuje pro pohyb v rámci města hromadnou dopravu. Cestujícím odpadnou starosti s mnohdy složitým parkováním vozů hlavně v centru. V Miláně je hlavním dopravním prostředkem metro.

Metro v Miláně má celkem čtyři linky a v současné době 101 stanic. Metro je pak doplněno dalšími dopravními prostředky.

Části Milána

Stejně jako ostatní velká města se i Milán dělí na menší územně správní celky. V tomto případě je to celkem devět částí, které se dále dělí na čtvrti. Jsou to:

  • Zóna 1: Centro storico (Brera, Centro Storico, Conca del Naviglio, Guastalla, Porta Sempione, Porta Tenaglia)
  • Zóna 2: Stazione Centrale, Gorla, Turro, Precotto, Greco, Crescenzago (Adriano, Crescenzago, Gorla, Greco, Loreto, Maggiolina, Mandello, Mirabello, Ponte Seveso, Porta Nuova, Precotto, Stazione Centrale, Turro, Villaggio dei Giornalisti)
  • Zóna 3: Città Studi, Lambrate, Venezia (Casoretto, Cimiano, Città Studi, Dosso, Lambrate, Ortica, Porta Monforte, Porta Venezia, Quartiere Feltre, Rottole)
  • Zóna 4: Vittoria, Forlanini (Acquabella, Calvairate, Castagnedo, Cavriano, Forlanini, Gamboloita, La Trecca, Monluè, Morsenchio, Nosedo, Omero, Ponte Lambro, Porta Vittoria, Porta Romana, Rogoredo, San Luigi, Santa Giulia, Taliedo, Triulzo Superiore)
  • Zóna 5: Vigentino, Chiaravalle, Gratosoglio
  • Zóna 6: Barona, Lorenteggio
  • Zóna 7: Baggio, De Angeli, San Siro
  • Zóna 8: Fiera, Gallaratese, Certosa, Quarto Oggiaro
  • Zóna 9: Stazione Garibaldi, Niguarda

 

Doprava do Milána

Nejrychlejším a pochopitelně také nejpohodlnějším jak se do Milána dostat je doprava letecká. Pro let se využívají hned dvě letiště. Nejčastěji je to druhé největší italské letiště Malpensa, které najdete asi 50 kilometrů od města. Využít se ale dá i méně vytížený vzdušný přístav v Bergamu, který najdete asi 60 kilometrů od Milána. Z letiště se pak dopravíte buď prostřednictvím hromadné dopravy, nebo taxi.

Pokud preferujete cestu dálkovým autobusem, tak třeba společnost Flixbus Vás sem dopraví z mnoha Evropských měst i bez přestupu, a při včasné rezervaci dostanete jízdenky za opravdu skvělé ceny.

Milan Cathedral from Piazza del Duomo