Neapol

Neapol

Neapol je známou evropskou metropolí a hned po Římě a Miláně je třetím největším městem celé Itálie. Přímo ve městě žije necelý milion obyvatel, ale když si k tomu přidáme celou metropolitní oblast, tak už se dostáváme na počet 3,3 milionů. A není se vůbec čemu divit. Neapol má opravdu zajímavou historii i současnost, má moře a krásné počasí.

Nádherné historické centrum je po právu už od roku 1995 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Oblast byla prokazatelně osídlena už v době kamenné, první řecké osady zde vznikly už 2000 let před naším letopočtem.

Památky v Neapoli

Památek je v Neapoli celá řada a pokud bude Vaše návštěva města kratší tak je pravděpodobně ani nestihnete všechny navštívit. Bude tak záležet už jenom na Vašich preferencích.

Castel dell’Ovo – hrad který v žádném případě nemůžete minout. Je typickou součástí pohledu na záliv a najdete ho na většině fotografií celého zálivu. Zajímavostí je volný vstup pro návštěvníky. Leží na skalnatém ostrůvku a

Kapujský hrad – byl postaven roku 1153 a ještě nedávno byl sídlem soudního dvora.

Hrad sv. Eliáše – hrad postavený okolo roku 1275 lze navštívit na vrcholu Vomero. Má zajímavý hvězdicový půdorys a především nabízí úžasný výhled.

Castel Nuovo – Nádherný hrad, který byl vybudován mezi lety 1279 – 1282. V současnosti ze sídlí městské muzeum a krásný sál je využíván při mnoha slavnostních příležitostech.

Neapolský dóm (můžete se setkat i označeními Katedrála Nanebevzetí Panny Marie či Katedrála svatého Januaria) – je především hlavním neapolským kostelem a také sídlem místního arcibiskupa. Krásné fresky, bohatě zdobený oltář a vzácná plátna rozhodně stojí za prohlédnutí.

MHD Neapol

Stejně jako v ostatních velkoměstech je ideálním způsobem jak se pohybovat po městě hromadná doprava. Je podstatně levnější než taxi a oproti vlastnímu vozu zase odpadnou problémy s parkováním.

Hlavní a nejdůležitější součástí je jednoznačně Neapolské metro. Má dvě linky a důležité je že funguje skvěle a jezdí na čas. Pokud to půjde, určitě jej použijte. Má napojení jak na hlavní vlakové nádraží, tak s pomocí autobusů i na letiště.

Dalšími prostředky jsou potom tramvaje, autobusy a lanovky. Pozor, některé autobusy staví pouze na znamení. Oproti metru je třeba podotknout že jízdní řády jsou spíše orientační 🙂

NapoliSantaChiaraDaSanMartino

Doprava Neapol

Vzhledem k vzdálenosti od našich hranic je jednoznačně nejrychlejší a také nejpohodlnější doprava letecká. Při včasné rezervaci letenek se dá zejména u nízkonákladových letenek získat skutečně zajímavá cena. Z letiště do města se dostanete snadno. Čeká Vás buď 15 minutová cesta autobusem s cenou 3,5 E, nebo můžete využít dražšího taxi, které Vás ale doveze až k hotelu 🙂

Mezinárodní letiště (NAP) leží jenom asi 6 kilometrů od města. Nízkonákladové lety sem lze sehnat jak z Prahy, tak i z Norimberka, Vídně a nebo Krakova.

Pro zkušené řidiče připadá v úvahu také cesta osobním vozem. Zvlášť ve spojení s delší letní dovolenou je to také varianta. Cesta není složitá, vede po dálnicích ale náročná je zejména časově. Třeba z Prahy Vás čeká asi 1500 kilometrů což znamená minimálně 16 hodin cesta plus přestávky. Z Brna je to potom asi o 50 kilometrů méně.

Možná je i cesta dálkovým autobusem ale je jasné že vzhledem k velké vzdáleností je moc nepohodlná a zdlouhavá.