Rijeka

Rijeka

Rijeka je velmi známým chorvatským přístavním městem, které leží v Kvanerském zálivu. Ve městě žije kolem 130000 obyvatel, pokud započteme celou okolní aglomeraci tak potom něco přes 300000 stálých obyvatel. Je nejvýznamějším městem v oblasti severní části chorvatského jadranu.

Pro nás není známá ani tak jako koncový cíl naší letní dovolené, ale třeba jako cíl vlaků směřujících z našich nádraží do Chorvatska.

Památky a kultura v Rijece

Chrám svatého Víta – určitě stojí za návštěvu. Tak barokní jezuitská stavba je zajímavá nejenom svým kruhovým půdorysem.

Vranyczanský palác

Kostel Panny Marie Lourdské

 

 

územní celky Rijeka

Stejně jako ostatní velká města se i Rijeka dělí do menších celků. To může usnadnit orientaci, pokud budete cokoliv hledat. 34 městských částí se skrývá pod názvy (v abecedním pořadí):

Banderovo, Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Bulevard, Centrum-Sušak, Draga, Drenova, Gornja Vežica, Gornji Zamet, Grad Trsat, Grbci, Kantrida, Kozala, Krimeja, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pećine, Pehlin, Podmurvice, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Svilno, Školjić-Stari grad, Škurinje, Škurinjska Draga, Turnić, Vojak, Zamet.

MHD Rijeka

Stejně jako v ostatních velkých městech funguje i v Rijece městská hromadná doprava. Pro dopravu po městě je výhodná nejenom co se týká ceny (třeba oproti taxi) ale i proto že Vám odpadnou problémy s parkováním vlastního vozu.

V Rijece je hlavním stavebním kamenem MHD autobusová doprava. Má celkem sedmnáct linek s dobrou návazností a dostupností.

Doprava do Rijeky

Vzhledem k blízkosti Rijeky od hranic s naší zemí je častým řešením doprava osobním vozem. Třeba z Prahy je cesta dlouhá 760 kilometrů (nejkratší verze), z Brna potom jen 650 kilometrů. Vzhledem k napojení na dálniční síť je cesta poměrně rychlá a snadná.

Od roku 2020 je možné z Prahy a dalších měst využít i přímého vlakového spojení s Rijekou. Jedná se o cenově atraktivní alternativu k cestě vlastním vozem, navíc s autobusovým napojením na mnoho letovisek. Cestovat můžete v samostatném kupé, v lůžkovém kupé a nebo v klasickém vagónu.

Další možností je také doprava dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem dopraví v některých dnech i bez přestupu, při včasné rezervaci za cenu už od 999 korun.

 Várostorony1 Rijeka