Segedín

Segedín

Segedín je co se týká počtu trvale žijících obyvatel třetím největším maďarským městem. Je velmi důležitým centrem jižní části své země, a to i díky své poloze velmi blízko hranic s Rumunskem i Srbskem. Žije zde necelých 160000 obyvatel. Město je proslulé svou gastronomií a pochází odsud nejenom dobře známý segedínský guláš, ale také třeba uherský salám.

Památky Segedín

Katedrála Panny Marie – je jednoznačnou dominantou tohoto krásného města a při návštěvě ji rozhodně nesmíte minout. Má kapacitu až 5000 osob a v tomto ohledu je čtvrtou největší katedrálou v Maďarsku. Její věže jsou vysoké 91 metrů a a varhany, které mají 9740 píšťal patří mezi ty největší v Evropě.

Kostel sv. Matyáše – nejstarší chrám, který je v Segedíně k vidění. Cenné jsou hlavně interiéry, zejména fresky a také mramorový oltář.

Mariánský kostel –  pochází ze 13. století, náleží k němu později postavený františkánský klášter.

Muzea Segedín

Muzeum salámů Pick a papriky – kde jinde by mělo být muzeum s tímto tématem než přímo v Segedíně.

Muzeum Trianonské smlouvy – muzeum důležité smlouvy, která po skončení první světové války stanovila hranice dnešního Maďarska.

Muzeum spisovatele Ference Móry – muzeum s jednoznačným zaměřením na tvorbu tohoto spisovatele.

a další.

Vzdělání Segedín

Ve městě se nachází druhá největší maďarská univerzita. Szegedi Tudományegyetem vznikla v období po první světové válce a studují zde především maďarští studenti.

MHD Segedín

Pro dopravu v rámci města je určitě výhodné použití hromadné dopravy. Odpadne Vám tím starost s parkováním v centru. Ve městě fungují tramvaje, trolejbusy a samozřejmě i autobusy. Autobusů je v systému nejvíce, ale mají jiného provozovatele než elektrifikované vozy trolejbusů a tramvají.

Doprava do Segedína

Segedín má svoje vlastní letiště, které má však omezené využití. Nejjednodušším způsobem jak se sem dopravit je vlastní automobil, a nebo dálkový autobus. Po dálnici se sem dostanete přímo z Budapešti, která je vzdálená jen 170 kilometrů.

Možností je tak i let do Budapešti a následná doprava do Segedína.

Cathedral of Szeged2