Sevilla

Sevilla

Sevilla je velmi významné město ležící na jihu Španělska. Se svými vice než 680000 stálými obyvateli je čtvrtým největším městem ve Španělsku. Zároveň je také hlavním městem stejnojmenné provincie. Stejně jako ostatní španělská města má bohatou historii a při návštěvě se rozhodně nebude nudit žádná generace.

Památky Sevilla

Sevilla je plná historických památek, na návštěvu všech Vám určitě nebude stačit jediný den. Pokud tedy nemáte dostatek času, musíte si zvolit priority a navštívit to o Vás zajímá nejvíce. A nebo budete muset ve městě strávit více dní.

Alcázar – dnes je královským palácem, ale původně se jednalo o maurskou pevnost. Je poprávu zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Sevillská katedrála – je také zapsána na seznamu UNESCO. Je třetí největší katedrálou v Evropě. Stavět se začalo v roce 1402 a jsou zde uloženy ostatky Kolumba.

Indické archívy – také památka ze seznamu UNESCO. Uloženy jsou zde kupecké smlouvy s Novým světem a také velmi důležité dokumenty ohledně objevení Ameriky.

Giralda – je zvonicí Sevillské katedrály, která byla v době své stavby vůbec nejvyšší na světě. Původní minaret byl posléze renesančně přestavěn.

Plaza de España – originální náměstí, známé třeba z filmového plátna. Fanoušci Star Wars dobře vědí.

a mnoho dalších památek.

 

Býčí zápasy Sevilla

Se Sevillou je spojená tradice býčích zápasů jako s málokterým městem. I když má stále své příznivce i odpůrce, k městu prostě patří. Už okolo roku 1750 se místní toreadoři baví koridou. Místní aréna dokáže pojmout až 12500 diváků a je nazvána Plaza der Toros de la Maestranza.

 

MHD Sevilla

Stejně jako ostatní Evropské metropole i Sevilla spoléhá při přepravě po městě na hromadnou dopravu. Pokud ve městě nemáte vlastní auto tak je samozřejmě nejlevnějším a nejsnadnějším způsobem jak se zde pohybovat. A pokud zde auto máte tak alespoň nemusíte řešit potíže s parkováním v centru.

Páteří dopravy v Seville je rozhodně metro. První linka má 22 stanic a prochází napříč celým městem. V plánu je výstavba dalších linek, nicméně to je dlouhodobý plán s otazníky okolo financování.

Metro je samozřejmě doplněno tramvajemi a autobusy. Značení MHD je přehledné a spoje jezdí na čas.

Doprava Sevilla

Nejrychlejší a pochopitelně také nejpohodlnější dopravou do Sevilly je pochopitelně letadlo. Město má své vlastní mezinárodní letiště San Pablo, které se nachází asi 10 kilometrů od města. V rámci své země je šestým nejvytíženějším vzdušným přístavem. Z letiště do města se dostanete buď autobusem, nebo můžete využít taxi, které ale pochopitelně vyjde vždy o něco dráž.

Do města se ale také můžete dopravit s pomocí dálkového autobusu z mnoha Evropských měst.

I přes větší vzdálenost od hranic s českou republikou připadá v úvahu cesta osobním vozem. Třeba z Prahy na Vás čeká asi 2700 kilometrů a to znamená asi 25 hodin jízdy plus přestávky. Takže jen pro velmi zkušené řidiče.

Cathedral and Archivo de Indias - Seville