Štýrský Hradec

Štýrský Hradec

Toto historické město je co se týká počtu obyvatel druhým největším městem našeho jižního souseda. A stačí mu k tomu „jen“ asi 290.000 tisíc stálých obyvatel. Jeho krásné historické centrum je od roku 1999 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví. V rámci Rakouska je nejenom významným historickým a kulturním centrem, ale také významným univerzitním místem.

Památky a zajímavosti Štýrský Hradec

Schloßberg – pokud přijedete do Grazu za památkami, tak nesmíte minout tento vrch. Najdete zde množství významných památek a na návštěvu si tak musíte vyhradit více času. Nahoru se můžete dostat lanovkou a nebo po 260 schodech. Pro imobilní návštěvníky je k dispozici také výtah. K vidění je zde Velká Studna, Pomník Majora-Hackera, Schloßberské jeviště v kasematách, Zvonice, Thomasova kaple, Kanónová chýše, Chlévové hradby, Čínský pavilon a Biskupská židle, Domek herce G. Starcke, Cerriniho zámeček, Herbersteinova zahrada a další.

Uhrturm – jeden ze symbolů města, který se tyčí nad městem, takže jej nemůžete přehlédnout.

Landhaus – řadí se mezi velmi významné renesanční památky a to i v celoevropském srovnání.

Zámek Eggenberg – velmi významná barokní stavba, a to nejenom v rámci rakouska. Od roku 2010 je zapsán na seznam světového kulturního dědictví. Kromě krásného vybavení zámku jsou zde ke shlédnutí muzejní sbírky.

Kunsthaus Graz – velmi originálně řešená galerie, která je v provozu od roku 2003. Tento „blob“ můžete navštívit na adrese Lendkai 1. Má otevřeno každý den mimo pondělí, a to v časech 10 – 18 hodin. Vstupné je pro dospělou osobu 10,5 Eur, pro děti potom 4 Eura. Děti do 6 let mají v doprovodu dospělé osoby vstup volný.

Vzdělání Štýrský Hradec

Graz je významným univerzitním centrem.

University of Graz – druhá nejstarší univerzita v Rakousku, která byla založena roku 1585. Studuje zde asi 31.000 studentů. Má fakultu Teologickou, Ekonomickou, Právnickou, Uměleckou, Přírodovědeckou a Enviromentální.

Graz University of Technology – technická univerzita v Grazu byla založena roku 1811. Má fakulty Architektury, Elektrotechnickou, Matematickou, IT, Chemickou, a fakultu Mechaniky.
Medical University of Graz – jako samostatná univerzita funguje teprve od roku 2004, kdy navázala na původní fakultu z roku 1863.

University of Music and Performing Arts Graz – funguje už od roku 1815.

GrazerRathaus-edit

Doprava Štýrský Hradec

Vzhledem k tomu, že Rakousko je našim jižním sousedem, za úvahu rozhodně stojí cesta vlastním vozem. Třeba z Prahy Vás čeká dle zvolené trasy i méně než 500 kilometrů. Z Brna už to může být jenom 330 kilometrů.  Pokud pojedete z Vídně tak se připravte na 200 kilometrů dlouhou cestu. Z Mnichova potom musíte překonat vzdálenost 400 kilometrů.

A protože Graz není daleko, lze uvažovat také o dopravě dálkovým autobusem. Například společnost Flixbus Vás sem doveze bez přestupu za cenu už od 560 korun (při včasné rezervaci). Z Brna dojedete také bez přestupu a to s cenou od 349 korun.

Doprava je samozřejmě možná i po železnici. Třeba z Prahy jsou k dispozici i spoje bez přestupu. V případě že nemáte nárok na nějakou slevu Vás ale cesta vyjde o dost dráž než dálkovým autobusem.

Graz má samozřejmě jako hlavní město Štýrska také své mezinárodní letiště. Leží asi 9 kilometrů od města a pravidelné linky se létají třeba z Mnichova, Vídně, Amsterdamu, Berlína, Curychu a také dalších měst. Má jednu přistávací dráhu.