Záhřeb

Záhřeb

Záhřeb je největší a samozřejmě také hlavní město Chorvatska. Trvale zde žije asi 790 tisíc obyvatel. Leží v blízkosti Slovinských hranic, a to na obou březích  známé řeky Sáva.  Samozřejmě je centrem chorvatského politického, kulturního a vzdělávacího dění.

MHD Záhřeb

Stejně jako v ostatních velkých městech hraje i v Záhřebu významnou roli v přepravě po městě hromadná doprava. Když ve městě nemáte svoje vlastní auto tak Vám ani kromě taxi nic jiného nezbyde, ale i když v Záhřebu své auto máte tak Vám alespoň odpadnou starosti s parkováním v centru.

Podobně jako ostatní evropské metropole spoléhá i Záhřeb především na tramvajové linky. Ty jsou doplněné autobusy, příměstskými vlaky a také lanovkami.

Divadla Záhřeb

Záhřeb je celkem pochopitelně i centrem chorvatského divadelního dění. Při troše hledání můžete narazit asi na dvacet různých divadelních scén s různým zaměřením a pochopitelně také rozmanité úrovně. Pokud se ale o divadlo opravdu zajímáte tak rozhodně zamiřte na náměstí Republiky Chorvatsko. Tam v opravdu krásné novoklasicistní budově sídlí nejenom Chorvatské národní divadlo, ale i městské divadlo.

Muzea Záhřeb

Archeologické muzeum Záhřeb – muzeum s jasným zaměřením můžete navštívit na adrese 19 Nikola Subic Zrinski Square. Muzeum má zavřeno v pondělí, úterý a středa má otevřeno v hodinách 10 – 18, ve čtvrtek potom 10 – 20. Pátek a sobota potom opět 10 – 18 a v neděli pouze 10 – 13 hodin.

Tehnički muzej Nikola Tesla – zajímavé technické muzeum, které bylo založeno již v roce 1954. Najdete ho na adrese 18 Savska Street. Od úterý do pátku má otevřeno od 9 do 17 hodin. O víkendu potom můžete zajímavé expozice navštívit v časech 9 – 13 hodin.

Muzeum Mimara – jedno z vůbec nejoblíbenějších muzeí najdete na adrese Rooseveltov trg 5.. Zkladní vstupné Vás bude stát 40 HRK, snížené potom 30 HRK. Více informací o tomto muzeu naleznete zde.

Muzeum Ivana Meštroviće – můžete navštívit na adrese Mletačka ulica 8.. Má otevřeno od úterý do soboty v časech 10 – 18 hodin. Dospělá osoba bude platit 40 HRK, děti a studenti potom 20 HRK.

a mnoho dalších zajímavých muzeí.

Dělení Záhřebu

Pro snažší správní rozdělení používá město sedmnáct čtvrtí. Jsou to Donji grad (Dolní město), Gornji grad – Medveščak (Horní město – Medveščak), Trnje, Maksimir, Peščenica – Žitnjak, Novi Zagreb – istok (Nový Záhřeb – východ), Novi Zagreb – zapad (Nový Záhřeb – západ), Trešnjevka – sjever (Trešnjevka – sever), Trešnjevka – jug (Trešnjevka – jih), Črnomerec, Gornja Dubrava (Horní Dubrava), Donja Dubrava (Dolní Dubrava), Stenjevec, Podsused – Vrapče, Podsljeme, Sesvete a Brezovica.

Doprava Záhřeb

Vzhledem k příznivé vzdálenosti od hranic s Českou republikou je Záhřeb dobře dostupný i osobním vozem. Z Prahy Vás čeká vzdálenost asi 650 – 700 kilometrů, dle zvolené trasy. Z Brna je to potom ještě blíž, dojedete sem už po 500 kilometrech. Jedinou komplikací po cestě může být fakt že musíte překročit hranice Slovinska, ale mimo hlavní turistickou sezónu je zde průjezd plynulý.

Do Záhřebu se samozřejmě můžete dostat i prostřednictvím autobusových linek. Například společnost Flixbus Vás sem doveze bez nutnosti přestupovat a to dokonce několikrát denně, v závislosti na sezóně. Cena jízdenky se při včasné rezervaci může bez problémů dostat pod tisíc korun.

Pro fanoušky železnice je samozřejmě možná i doprava vlakem. Čeká Vás ale minimálně jeden přestup a ani cena jízdenek není oproti autobusu žádná velká hitparáda. Přestupovat můžete ve Vídni, Linci a nebo třeba v Mnichově.

Nerychlejší a samozřejmě také nejpohodlnější je doprava letecká. Záhřeb má pochopitelně svoje mezinárodní letiště, které leží asi 10 kilometrů od centra.
Zagreb (29255640143)