Lyon

Lyon

Lyon je velkým a významným francouzským městem, které leží ve středovýchodní části veliké země galského kohouta. Zároveň je i druhým největším francouzským městem, co do počtu obyvatel. Nalézt jej můžete na soutoku dvou významných řek této oblasti, Rhôny a Saôny. Díky nim je celá oblast rozdělená na tři části.

Z pohledu samotné Francie se jedná o velmi významné velkoměsto. Kromě toho, že je centrem mnoha důležitých průmyslových podniků, je i opravdu klíčovou dopravní křižovatkou, a to jak silniční, železniční i leteckou. Zdejší univerzity vzdělávají studenty u celé země i zahraničí. Celkem zde sídlí devět vysokých škol, s více než 130.000 studenty.

Z pohledu turistů je jednoznačně největším lákadlem zdejší historické centrum, které je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví. Pokud Lyon navštívíte, třeba jenom na dva dny, tak ho určitě musíte navštívit. Mezi nejvýznamější památky patří například Katedrála svatého Jana Křtitele, nebo známá dominanta města Notre-Dame de la Fourvière na vrchu Fourvière.

Lyon leží na důležité železniční trati, díky které má velmi luxusní a rychlé spojení rychlovlaky TGV s Paříží i Marseille.

Muzea v Lyonu

Musée des Beaux-Arts de Lyon – velmi významné muzeum umění, a to nejenom v rámci města ale i celé Francie. Jeho otevření se datuje do roku 1801 a naleznete jej v krásném starobylém palci na náměstí Place des Terreaux, v podstatě v centru města. Množství expozic naleznete v celkem 70 výstavních sálech a na návštěvu si rozhodně zkuste vyhradit co nevíce času. Za hodinu ho opravdu neprojdete. Informace o cenách vstupenek, případně jejich nákup můžete realizovat zde.

Muzeum bratří Lumièrů – Velmi moderně pojaté muzeum, kde jsou umělecká díla prezentována prostřednictvím moderních technologií. Na zdi v budově bývalé slévárny jsou tak pouze promítána projektory.

Muzeum Fourvière – toto galsko-románské muzeum můžete navštívit na adrese 17 Rue Cleberg. Kromě pondělí má otevřeno každý den v časech 11 – 18 hodin, o víkendu od 10 hodin. Základní vstupné je 7 Eur, snížené potom 4.5 Eur. Děti do 18 let a držitelé Lyon City Card mají vstup dokonce zdarma.

Muzeum Tony Garniera – urbanistické muzeum najdete na adrese 4, rue des Serpollières. Základní vstupné se dá pořídit za 5 Eur, držitelé Lyon City Card mají vstup zdarma.

Muzeum Gadagne – zajímavé muzeum dějin města a loutkařství můžete navštívit na adrese Gadagne, 1 place du petit Collège. Otevřeno má od středy do neděle a to v časech 10.30 – 18 hodin. Bližší informace zde.

Muzeum miniatur a filmovych kulis – můžete navštívit na „Maison des Avocats“60, rue Saint Jean. Má otevřeno každý den v čase 10 – 18.30 hodin. Základní vstupné Vás přijde na 9.5 Eur, děti budou platit 6.5 Eur (5 – 15 let). Slevu mohou získat důchodci, studenti a také rodiny.

Tiskařské muzeumMusée de l’Imprimerie – můžete navštívit na adrese 13 Rue de la Poulaillerie. Má otevřeno od středy do neděle v čase 10h30 až 18h00. základní vstupné je 8 Eur, zlevněné potom 6 Eur. Bližší informace jsou k dispozici zde.

Musée des Confluences – naleznete na adrese Arrêt „musée des Confluences“ , 86 quai Perrache. Základní vstupné je za 9 Eur, zlevněné potom za 6 Eur. Děti, studenti a držitelé Lyon City Card mají vstup zdarma.

a další muzea.

MHD Lyon

Stejně jako pro ostatní Evropské metropole je i pro Lyon klíčovou součástí pohybu po městě jeho městská hromadná doprava. Pro návštěvníka který sem dorazí bez vlastního vozu je nutností, pokud tedy nechce využívat podstatně dražších taxi, ale i pro ostatní je pohodlnější než neustálé hledání místa k zaparkování v centru.

Hlavní páteří městské dopravy jsou rozhodně čtyři linky metra. Stejně jako třeba v Praze je využívají pracující, studenti i turisté. Kouzlo a rychlost podzemní dráhy je prostě všude stejné. Metro je pak doplněno tramvajemi, trolejbusy a autobusy. Jako určitý bonus mají cestující také k dispozici hned dvojici lanovek.

Systém MHD je přehledný a dobře fungující, takže pro pohyb ve městě je ideální volbou.

Doprava do Lyonu

Protože je Lyon důležitým dopravním uzlem, je i cesta tam velmi snadná. Nejrychlejší a nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Vzdušnou branou Lyonu je letiště Lyon-Saint Exupéry, které nalezneme asi 25 kilometrů od centra města. Díky včasné rezervaci letenek u některé z nízkonákladových společností lze cestovat za velmi příznivou cenu. Z letiště je velmi dobré vlakové spojení.

Pokud se bojíte létat, není žádný problém se sem dopravit třeba autobusem. Například společnost Flixbus nabízí linkové spoje prakticky každý den. Obvykle je nutný jeden přestup, v Mnichově nebo v Paříži a cena je už od 1.000 korun.

Další možností je vypravit se do Lyonu vlastním vozem. Díky dobrému dálničnímu spojení není cesta příliš náročná, i když třeba z Prahy Vás čeká asi 1100 kilometrů, tedy asi 10 hodin jízdy.

Lyon

Lyon