Amiens

SONY DSC

Amiens

Amiens, město nacházející se v severní části Francie, je považováno za jedno z nejkrásnějších a historicky nejcennějších měst této země. Jeho nejvýraznější dominantou je bezpochyby Katedrála Notre-Dame d’Amiens, která patří k největším katedrálám v Evropě a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Katedrála z 13. století ohromuje svou gotickou architekturou a impozantními vnitřními prostory, což ji činí nádherným místem k návštěvě pro milovníky historie a architektury.

Amiens je také známé svými malebnými kanály, které procházejí městem a poskytují příjemné procházky a plavby. Město nabízí řadu dalších historických památek a muzeí, včetně Musée de Picardie, které domovem bohatých sbírek umění a historických artefaktů.

Trh v Amiens

Jedním z vrcholů návštěvy Amiens je trh, který se koná na náměstí Place du Don, kde můžete ochutnat místní speciality a zakoupit tradiční řemeslné výrobky. Toto město je také významným kulturním centrem a nabízí celoroční program kulturních akcí, včetně festivalů, koncertů a divadelních představení.

Amiens je rovněž výchozím bodem pro návštěvu četných válečných památek a pamětních míst z období první světové války, protože se nachází v blízkosti bojišť, která se stala důležitými místy tohoto konfliktu.

Gastronomie v Amiens

Město je známé také svou kulinářskou scénou, kde můžete ochutnat tradiční pikardské pokrmy a regionální speciality, včetně slavného pokrmu quiche, který pochází odtud.

Amiens je tedy městem bohatým na historii, kulturu a krásnou architekturu, což ho činí atraktivním místem pro návštěvu a objevování krás francouzského Severu.

Doprava Amiens

Amiens je snadno dosažitelný městským dopravním systémem z různých částí Francie. Z Paříže, hlavního města Francie, je možné se dostat do Amiens vlakem nebo autobusem. Vlaky TGV (Train à Grande Vitesse) z Paříže do Amiens nabízejí rychlé a pohodlné spojení, které trvá přibližně hodinu a půl. Z Paříže se také do Amiens můžete dostat autobusem, což může být cenově dostupnější možnost. Letiště Beauvais-Tillé, které se nachází asi 80 kilometrů od Amiens, je další možností pro cestovatele, kteří chtějí přiletět do této oblasti.

Amiens má také dobrou silniční dostupnost a nachází se v blízkosti důležitých dálnic, což usnadňuje cestování autem. Po příjezdu do Amiens lze město snadno prozkoumat pěšky nebo místním městským dopravním systémem, který zahrnuje autobusy a tramvaje.

Cathédrale Amiens 01

Tour de France v Amiens

Tour de France, jedno z nejslavnějších cyklistických závodů na světě, pravidelně zahrnuje město Amiens jako jedno z míst zastávky na své trase. Toto historické město v severní Francii se stalo oblíbeným bodem, kde se cyklisté setkávají s nadšenými diváky a fanoušky tohoto slavného závodu. Amiens je známé svým krásným centrem s historickou architekturou a náměstím Place Notre-Dame, kde můžete vidět katedrálu Notre-Dame d’Amiens, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Město také poskytuje úžasnou atmosféru pro diváky Tour de France, kteří zde mohou sledovat příjezd a odjezd cyklistů a užívat si festivalovou atmosféru spojenou s tímto slavným závodem. Amiens je jedním z mnoha historických a malebných měst, která Tour de France přináší na jeho trasy, a díky svému bohatství historie a kultury je vždy oblíbeným místem pro cyklisty i fanoušky.