Pécs

Pécs: Skvostné město v srdci Maďarska

Pécs, nacházející se na jihu Maďarska, je jedním z nejvýznamnějších a nejkrásnějších měst v zemi. S bohatou historií, kulturou a nádherným okolím nabízí Pécs návštěvníkům mnoho důvodů k prozkoumání tohoto skvostného města.

Historie

Pécs je jedním z nejstarších měst v Maďarsku a má bohatou historii sahající až do římských dob. Město bylo založeno Římany v roce 41 př. n. l. pod názvem Sopianae a bylo centrem římské provincie Pannonia. Římský vliv na Pécs je stále patrný v archeologických nalezištích a památkách, včetně termálních lázní.

Pécs bylo také významným centrem v době uherského království a bylo sídlem královského dvora. Středověké památky jako Pécská katedrála a věž Barbakán nám připomínají bohaté dějiny tohoto města.

Kultura a Umění

Pécs je známé svým kulturním dědictvím a uměleckým životem. Město bylo vyhlášeno Evropským hlavním městem kultury v roce 2010, což zvýšilo jeho prestiž a přilákalo do něj umělce z celého světa.

V centru Pécs se nachází mnoho muzeí a galerií, včetně Maďarské národní galerie, Muzea moderního umění a Dóm muzea. Město také hostí různé kulturní festivaly a události po celý rok, včetně filmového festivalu Pécsi Filmfesztivál a festivalu Pécsi Országos Színházi Találkozó, který představuje divadelní produkce.

Architektura a Památky

Pécs je plné krásných historických budov a památek. Pécská katedrála, zvaná také bílá katedrála, je jedním z nejvýznamnějších středověkých kostelů v Maďarsku a je známá svým gotickým slohem. Další významnou památkou je centrální náměstí Szent István tér s barokními budovami a výhledem na Dóm.

Pécs je také známé svými tureckými lázněmi, z nichž nejvýznamnější jsou Termální lázně Pécs, které byly postaveny v 16. století během turecké okupace. Tyto lázně nabízejí relaxaci a léčení díky teplým minerálním pramenům.

Příroda a Okolí

Okolí Pécs nabízí krásné přírodní scenérie a je ideální pro milovníky přírody. V blízkosti města se nachází národní park Villányi-hegység, který je známý svými vinicemi a skalnatými útvary. Toto je také jedna z nejteplejších oblastí Maďarska, což z ní činí ideální destinaci pro milovníky vína.

Celkově lze říci, že Pécs je fascinujícím městem, které spojuje historii, kulturu a krásu. Je to místo, kde se můžete ponořit do bohatého kulturního dědictví Maďarska, objevovat úchvatné památky a užívat si přírodní scenérie. Pécs je určitě jedním z pokladů Maďarska, který by neměl uniknout pozornosti návštěvníků.

Hungary Pecs 2005 June 076University