Sankt Pölten

Sankt Pölten: Hlavní město Dolního Rakouska

Sankt Pölten, nebo-li Svatý Hyacint, je hlavním městem rakouské spolkové země Dolní Rakousy (Niederösterreich). Toto krásné historické město, ležící na řece Traisen, je sídlem vlády Dolního Rakouska a významným kulturním a hospodářským centrem regionu. Sankt Pölten kombinuje bohatou historii s moderními prvky a nabízí návštěvníkům mnoho zajímavých míst k prozkoumání.

Historie: Historie Sankt Pöltenu sahá až do středověku, kdy bylo založeno jako tržní osada a později povýšeno na město. Město prošlo v průběhu staletí mnoha proměnami a bylo svědkem důležitých historických událostí. V roce 1986 se Sankt Pölten stalo hlavním městem spolkové země Dolní Rakousy, což posílilo jeho postavení a přineslo investice do infrastruktury a kultury.

Kultura a Památky: Sankt Pölten je bohaté na kulturní dědictví a nabízí řadu muzeí, galerií a historických památek. Mezi význačné památky patří katedrála svatého Štěpána (St. Pöltner Dom) s impozantním gotickým průčelím a barokním interiérem. Dalšími zajímavými místy jsou klášter Seitenstetten, kde můžete obdivovat nádhernou barokní architekturu, a městské muzeum (Stadtmuseum), které představuje historii a kulturu regionu.

Zábava a Rekreační Aktivity: Město a jeho okolí nabízí spoustu možností pro aktivní odpočinek. Krásné parky, jako například park Viehofner Seen nebo Ratzersdorfer See, jsou ideální pro procházky a pikniky. Cyklostezky v okolí Sankt Pöltenu jsou oblíbené mezi cyklisty a nabízí příležitosti k průzkumu malebné krajiny Dolního Rakouska.

Moderní Architektura: Sankt Pölten má také zajímavé moderní architektonické prvky. Jedním z nich je nová radnice, která byla postavena v roce 2004 a získala několik ocenění za svůj design. Dalším význačným moderním prvkem je Kunsthalle Krems, umělecká galerie v sousedním Kremsu, která hostí různé výstavy a kulturní události.

Festivaly a Události: Sankt Pölten je rovněž známý pro své festivaly a kulturní události. Mezi nejvýznamnější patří Literatur und Wein (Literatura a víno), který spojuje literaturu s ochutnávkou vína, a Starnacht am Wörthersee, populární hudební festival. Město také hostí trhy a vánoční trhy během zimního období.

Sankt Pölten je městem, které spojuje historii a kulturu s moderním životním stylem. Jeho bohaté kulturní dědictví, zelené prostory a aktivní společenský život činí z tohoto města příjemné místo k návštěvě, ať už jste zde na výletě nebo plánujete dlouhodobý pobyt.

13-04-13-st-poelten-domplatz-315a