Zaragoza

Zaragoza

Zaragoza je známé Španělské město, které je co do počtu stálých obyvatel pátým největším v zemi. Je hlavním městem regionu Aragonie a trvale zde žije téměř 670000 obyvatel. Přesto že na rozdíl od jiných Španělských měst neleží u moře je velmi atraktivním turistickým cílem.

Za návštěvu určitě stojí řada místních stavebních památek, především těch které jsou zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pro region má Zaragoza také velký hospodářský význam, protože v blízkosti města jsou závody hned dvou automobilek a další velcí zaměstnavatelé. Díky strategické poloze s dobrým dálničním napojením na Francii a velká Španělská města je to pro mnohé globální výrobce výhodné.

Památky a zajímavosti Zaragoza

katedrála Panny Marie na pilíři – je doslova symbolem tohoto krásného města, vznikla v letech 1681-1686. Fakticky je největší barokní stavbou v celém Španělsku, kterou zdobí čtyři věže a také jedenáct kopulí.

Catedral de la Seo – gotická pětilodní katedrála, kterou najdete přímo na náměstí Plaza del Pilar. Uvnitř najdete vzácné varhany.

Puente de Piedra – kamenný most, který pochází z roku 1440.

palác Aljaferíja – je v rámci Španělska jednou z nejvýznamnějších maurských staveb vůbec. Pochází z jedenáctého století a dnes v něm kromě stálého muzea tak zasedá aragonský parlament.

Muzea Zaragoza

Při návštěvě Zaragozy si rozhodně nenechte ujít návštěvu některého z Muzeí. Možnosti jsou opravdu velmi pestré a tak si svůj obor najde určitě každý. Za zmínku například stojí:

Muzeum Alma Mater – najdete přímo v arcibiskupském paláci. Expozice souvisí s historií místní arcidiecéze a s ní spojená umělecká díla.

Muzeum tapisérií La Seo – tuto expozici najdete přímo v samotné katedrále Spasitele. Pokud se Vám líbí tapiserie tak věřte že jenom těžko najdete v celé Evropě zajímavější a hodnotnější exponáty.

Muzeum La Zaragozana – najdete v budově starého pivovaru. A čemu jinému by se muzeum v pivovaru mohlo věnovat než procesu vaření piva.

MHD Zaragoza

Stejně jako ostatní velká města spoléhá i Zaragoza při přepravě v rámci města hromadnou dopravu. Pro turisty a rezidenty bez vlastního vozu je jasnou volbou, ale i pokud ve městě auto máte, kvůli problémům s parkováním je výhodnější využití dopravy městské. K dispozici je tramvaj, autobusy a také příměstské vlaky.

Doprava Zaragoza

Díky dobrému dálničnímu napojení je možná cesta osobním automobilem. Dostupná je i doprava dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem doveze z mnoha Evropských měst i bez nutnosti přestupovat. Včasnou rezervací jízdenek se můžete dostat na zajímavé ceny.

Nejrychlejší a nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Zaragoza má své vlastní mezinárodní letiště. Létají sem třeba nízkonákladové aerolinky Wizzair a nebo Ryanair. Pravidelné linky sem míří třeba z Londýna, Milána, Bruselu, Bukurešti a nebo Paříže. Kromě toho samozřejmě i mnoho národních letů a charterů. Leží asi 16 kilometrů od města a pro transfer z letiště lze kromě taxi využít i pravidelné autobusové linky do města.

Město je křižovatkou dvou vysokorychlostních železničních tratí, takže má přímé napojení na Madrid i Barcelonu. V případě potřeby se tak nabízí i možnost využití letiště v těchto metropolích a potom transfer rychlovlakem. Do Madridu se tak můžete dopravit za 90 minut, do Barcelony je cesta ještě o 20 minutek kratší.

 

Basilica of Our Lady of the Pillar and the Ebro River, Zaragoza