Debrecín

Debrecín

Debrecen je co se týká počtu obyvatel i rozlohy druhým největším maďarským městem. Trvale zde žije něco málo přes 200.000 obyvatel. Leží na samém východě země, pouhých 30 kilometrů od rumunských hranic.

Památky Debrecín

Velký reformovaný kostel – stavba z let 1805–1824 je co se týká velikosti největším protestantským kostelem v celém maďarsku. Rozkládá se na ploše 1500 metrů čtverečných a je postaven v klasicistním slohu. Kapacita tohoto kostela je 5000 osob.

MHD Debrecín

Stejně jako ostatní velká evropská města spoléhá i Debrecín na městskou hromadnou dopravu. Ta značně ulehčuje pohyb po městě, a to nejenom pro místní obyvatele, ale i pro turisty. Pokud ve městě nejste vlastním vozem, je pro Vás téměř nutností, pokud máte auto k dispozici tak je stejně výhodnější použít po městě MHD, protože si ušetříte spoustu starostí s parkováním, zejména v centru.

Debrecín spoléhá na tramvaj, která je doplněná trolejbusy a autobusy. Značení je poměrně přehledné a spoje jezdí na čas.

Doprava do Debrecína

Do Debrecína se dá poměrně snadno dopravit i vlastním vozem. Třeba z Prahy Vás čeká cesta dlouhá kolem 780 kilometrů, která vede převážně po dálnicích. Z Brna je to potom jenom 580 kilometrů.

Nejrychlejší a pochopitelně také nejpohodlnější je samozřejmě doprava letecká. Debrecen má svoje vlastní mezinárodní letiště, které naleznete pouhých 5 kilometrů jižně od města.

Na výlet sem ale můžete poměrně snadno i dálkovým autobusem a nebo případně i vlakem.

Panorama-Debrecen