Nantes

Nantes

Nantes je velmi známým městem, šestým největším co do počtu obyvatel v zemi Galského kohouta. Naleznete je v západní části této krásné země, přímo na březích řeky Loiry. Atlantský oceán je potom vzdálený pouze 50 kilometrů. Ve městě žije něco málo přes 300.000 obyvatel, v celé metropolitní oblasti už je to potom více než 710.000 trvale žijících. Mimojiné je třeba rodištěm mého oblíbeného spisovatele Julese Verna.

Památky v Nantes

Katedrála svatého Petra a Pavla (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) – tato velmi známá gotická katedrála je od roku 1862 chráněnou historickou památkou. Logicky je hlavním sídlem Nanteských biskupů. Na místě katedrály se již dříve nacházely církevní stavby, které ale nakonec tato dominanta města nahradila.

Zámek vévodů bretaňských (château des ducs de Bretagne) – rozhodně nemůžete minout pokud zabrousíte do historického centra. Velmi zajímavý opevněný zámek zdobí krásné fasády a dnes slouží jako Historické muzeum města Nantes. K vidění je i vodní příkop a padací most.

Zámecký palác Le Grand Logis

MHD Nantes

Stejně jako ostatní velká města má i Nantes velmi dobře fungující městskou dopravu. Pokud do města přiletíte tak se bez ní stejně neobejdete, pokud přijedete vlastním vozem tak Vám zase ušetří potíže se složitým parkováním v centru města.

Hlavním dopravním prostředkem MHD v Nantes jsou tramvaje. Má celkem tři tratě, které pokryjí celé město. Tramvaje jsou pak doplněny autobusy, vlaky a přívozem.

Doprava do Nantes

Nejrychlejším a samozřejmě i nejpohodlnějším způsobem jak se do Nantes dostat je doprava letecká. Město má pochopitelně k dispozici vlastní mezinárodní letiště, které se nachází asi 8 kilometrů jihozápadně od města. Má dobré napojení prostřednictvím tramvají a autobusů, pokud nechcete platit za taxi.

Pro zkušenější řidiče přichází v úvahu i doprava vlastním vozem. Z Prahy na Vás čeká asi 1400 kilometrů, a i když cesta vede po dálnicích a je tak snadná tak přece jenom svoji délku má.

Pokud nechcete nebo třeba ze zdravotních důvodů nemůžete letět tak v úvahu připadá i cesta dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem dopraví za cenu už od 1300 korun (při včasné rezervaci) a to s jedním přestupem (v Bruselu nebo Paříži).

Kathedrale von Nantes Hauptfassade