Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa je unikátní přírodní útvar, který lze navštívit v Národním parku Slovenský ráj. Konkrétně se rozkládá nedaleko městečka Dobšiná, a to na severním svahu vrchu Duča.

Zajímavý je hlavně tím, že samotný vchod, který je po dlouhou dobu známý jako „Studená díra“ leží v nadmořské výšce pouze 970 metrů. Podobné jeskyně na území Evropy leží totiž podstatně výše. Celý region je lokalitou, která je zapsaná mezi Lokality světového dědictví Unesco.

Celá jeskyně je dlouhá 1483 metrů, ale pro návštěvu veřejnosti je zpřístupněný okruh s celkovou délkou 515 metrů. Jeskyně byla objevena 15.7.1870 a v neuvěřitelně krátké době byla zpřístupněna pro veřejnost. Už v roce 1871 přivítala první z návštěvníků a v roce 1887 se stala první jeskyní svého druhu v Evropě, která byla elektricky osvětlená.

Teplota uvnitř se po celý rok drží pod hodnotou nula stupňů Celsia.  Celková doba prohlídky je asi 30 minut, vstupné pro dospělou osobu je 10 Euro, 9 Euro budou platit studenti a také důchodci, děti jsou dovnitř za 5 Euro. Uvnitř je možné fotografovat i filmovat, obojí za poplatek a bez možnosti použití stativu.

Jeskyně je v sezóně otevřená každý den s vyjímkou pondělků, v okolí jsou poměrně dobré možnosti k ubytování,

Dobsinska ladova cave