Dubrovník

Dubrovník

Dubrovník je velmi známé historické přístavní město, které můžete nejenom během své letní dovolené navštívit v Jižní Dalmácii v Chorvatsku. Právem bývá označován jako perla Jadranu a každoročně láká k návštěvě neuvěřitelné množství turistů.

Je nejenom důležitým turistickým centrem oblasti, ale také velmi významným přístavem. Lokalita starého města je už od roku 1979 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví Unesco.

Památky v Dubrovníku

Městské opevnění – v Dubrovníku narazíte na historické opevnění z různého období. Celková délka hradeb je asi 1940 metrů a jsou doplněny pevnostmi a věžemi. Výška městského opevnění dosahuje v některých místech až 25 metrů, šířka potom 4 – 6 metrů.

Věž Minčeta – naleznete na severní straně výše zmíněných hradeb. Má kruhový půdorys a její stavba byla dokončena v roce 1464.

Pevnost svatého Jana – nejznámější z Dubrovnických pevností můžete navštívit na jihovýchodní straně opevnění města. Její stavba byla zakončena v 16. století a její hlavní úlohou byla ochrana místního přístavu.

Pevnost Lovrijenac – tato známá pevnost není přímo součástí opevnění. Najdete ji celých 37 metrů nad úrovní moře a dnes slouží nejenom pro kulturní akce, ale třeba také pro svatby.

Dubrovnická katedrála – nejvýznamnější zdejší církevní památka je zasvěcená nanebevzetí Panny Marie. Vznikla v barokním stylu, a to na místě původního byzantského chrámu, který zničilo zemětřesení.

Dělení Dubrovníku

Stejně jako všechna větší města se i Dubrovník dělí na menší územně správní celky. V tomto případě se jedná o 19 čtvrtí (v abecedním pořadí):

Babin Kuk, Batala, Boninovo, Dubrava, Gorica, Gruž, Hladnica, Kantafig, Kono, Lapad, Montovjerna, Nuncijata,

Pile, Ploče, Solitudo, Stari Grad, Sveti Jakov, Šipčine a Zlatni Potok.

Pod město dále spadá několik menších obcí:

Bosanka, Čajkovica, Donje Obuljeno, Dubravica, Gornje Obuljeno, Gromača, Kliševo, Knežica, Koločep, Komolac, Lopud, Lozica, Ljubač, Mokošica, Mravinjac, Mrčevo, Orašac, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Suđurađ, Sustjepan, Šipanska Luka, Šumet, Trsteno, Zaton.

Doprava do Dubrovníku

Pokud chcete navštívit město během svého pobytu na Chorvatském pobřeží, můžete použít vlastní auto a nebo se do Dubrovníku vypravit lodí. Z mnoha turistických center vyplouvají pravidelně výletní lodě s cílem v Dubrovníku.

Nejrychlejší a nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Charterové lety směřují na mezinárodní letiště Čilipi, které se nachází jižně od Dubrovníka.

Možná je samozřejmě i doprava dálkovými autobusy. Třeba společnost Flixbus Vás do Dubrovníka dopraví z mnoha Evropských měst, a to i bez nutnosti přestupu.
Dubrovnik grad