Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem je dobře známé Německé město, které je co do počtu obyvatel pátým největším centrem našeho západního souseda. Najdeme ho na jihu spolkové země Hesensko, a ve městě trvale žije asi 765 tisíc stálých obyvatel. Město je známé nejenom vzhledem k tomu, že se zde nalézá jedno z nejvýznamnějších letišť v rámci evropského kontinentu, ale také zde sídlí bankovní instituce celosvětového významu. Také místní veletrhy udávají trendy v mnoha oblastech.

Město se rozkládá na obou březích řeky Mohan, asi 400 kilometrů od Mnichova, 550 kilometrů od Berlína a nebo třeba 400 kilometrů od Curychu.

Muzea a kultura Frankfurt nad Mohanem

Pro milovníky návštěvy nejrůznějších muzeí má Frankfurt připravené opravdu velké množství příležitostí prakticky ve všech oborech. Za zmínku ale rozhodně stojí níže uvedené:

Ikonenmuseum – toto velmi významné muzeum můžete navštívit přímo na takzvaném muzejním nábřeží, na levém břehu řeky Mohan.

Muzeum a galerie starého umění – je známá především díky sbírce gotických plastik.

Archeologické muzeum – najdete v bývalém karmelitánském klášteře.

Muzeum moderního umění

ZOO Frankfurt nad Mohanem – místní zoologická zahrada rozhodně stojí za návštěvu.

Goetheturm – nejvyšší a zároveň také nejstarší vyhlídková věž, kterou můžete na území Frankfurtu navštívit.

Vzdělání Frankfurt nad Mohanem

Významnou roli v oblasti školství hraje v regionu místní univerzita. Její historie sahá do roku 1912 a v dnešní době je tvořená celkem šestnácti fakultami.

MHD Frankfurt nad Mohanem

Stejně jako všechna velká města i Frankfurt spoléhá v přepravě cestujících v rámci města na hromadnou dopravu. Její použití je samozřejmě výhodné jak pro rezidenty, kteří se musí dostat za prací, tak i pro turisty, pro které je to nejjednodušší způsob jak se vyhnout problémům s parkováním.

Nejdůležitějším prostředkem je jednoznačně metro (U-bahn i S-bahn), které je doplněné sítí tramvajových a autobusových linek. Doprava je jak už je v Německu dobrým zvykem velmi dobře značená a jezdí na čas.

Doprava Frankfurt nad Mohanem

Nejrychlejším a nejpohodlnějším způsobem jak se do Frankfurtu dostat je pochopitelně doprava letecká. Zdejší letiště patří k těm nejvýznamnějším nejenom v rámci starého kontinentu, ale i v rámci celého světa. Co se týká počtu přepravených osob tak je třetím největším Evropským vzdušným přístavem a v celosvětovém srovnání potom devátým. Ještě významnější je ale co do množství přepraveného nákladu.

Díky velmi dobrému dálničnímu napojení je z mnoha míst v Evropě výhodná i doprava osobním vozem a nebo třeba dálkovým autobusem. Dálnice do Frankfurtu totiž vedou ze všech světových stran.

Velmi významné je také vlakové nádraží, které umožňuje skvělé spojení s mnoha Evropskými metropolemi.

Frankfurt Goethehaus jhl