Miskolc

Miskolc

Miskolc je dobře známé město, které  můžete navštívit na samém severu Maďarska. V rámci své země je čtvrtým největším městem co do počtu rezidentů, a jeho populace čítá něco málo přes 150.000 stálých obyvatel. Pokud započteme i okolní aglomeraci, tak je to potom až 300.000 lidí. Město leží jenom 40 kilometrů od hranic se Slovenskem a přibližně 145 kilometrů od hlavního města Maďarska, Budapešti. Pro svou zemi je důležitým centrem těžkého průmyslu.

Leží na obou březích řeky Szinva, která má velmi krátký tok, a již po 30 kilometrech se vlévá do řeky Slaná.

Památky Miskolc

Hrad v Diósgyőru – jednoznačně nejznámější a také nejnavštěvovanější historickou památkou v Miskolci je hrad v místní části Diósgyőr. Dostanete se k němu velmi snadno, protože leží přímo u jedné z místních tramvajových linek. Má čtvercový půdorys s věží v každém rohu.

Vzdělání Miskolc

Kromě standartní sítě základních a středních škol najdeme ve městě i univerzitu. Univerzita byla založena teprve v roce 1949 a nemá tak příliš dlouhou historii. I tak je ale má hlavně v rámci Maďarska svůj význam. Pro zahraniční studenty však příliš atraktivní není.

MHD Miskolc

Stejně jako ostatní velká města spoléhá i Miskolc při dopravě cestujících v rámci města na hromadnou dopravu. V Miskolci se můžete pohybovat s pomocí dvou tramvajových linek, které jsou doplněny více než 40 autobusovými linkami. I bez vlastního vozu se tak po městě dostanete kam budete potřebovat.

Doprava Miskolc

Město nemá své vlastní mezinárodní letiště a nejsnadněji se sem tak dostanete po dálnici a nebo železnici. V případě že cestujete z větší dálky tak budete muset využít letiště v Budapešti, nebo Bratislavě a následný transfer.

Miskolc je prostřednictvím dálnice propojený nejenom s Budapeští, ale i se slovenskými Košicemi. Díky tomu přichází v úvahu také cesta dálkovým autobusem. Stejné spojení s těmito velkými města je také prostřednictvím železnice. Takže pokud preferujete cestování vlakem tak volba je potom jasná.
Miskolc belváros