Turín

Turín

Turín je velké město v severozápadní Itálii, a je co se týká počtu obyvatel čtvrtým největším městem na Apeninském poloostrově. Ve městě samotném žije trvale asi 910000 obyvatel, ale pokud připočteme i okolní aglomeraci tak je to více než 1,7 milionu obyvatel.

Místní paláce jsou od roku 1997 zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V rámci regionu je velmi důležitým průmyslovým centrem a kromě jiného zde například sídlí automobilka Fiat. Je také důležitým vzdělávacím, kulturním a sportovním centrem celé oblasti. Mnozí máme ještě v paměti rok 2006, kdy se právě v Turíně konaly zimní olympijské hry.

Památky Turín

V Turíně je k vidění spoustu zajímavostí a památek, ne jejichž prohlídku Vám rozhodně nebude stačit pouze jeden den. Pokud tedy budete ve městě jenom na krátkou dobu tak si musíte vybrat, co je pro Vás prioritou a co chcete navštívit přednostně.

Palazzo Reale – krásný královský palác, jehož stavba se datuje do let 1646–1658. Součástí jsou i překrásné zahrady a také velmi vyhledávaná královská zbrojnice.

Katedrála – byla vystavěna v letech 1491–1498 v krásném a typickém renesančním stylu.

Palazzo Madamatento palác byl ve třináctém století hradem, který byl ve století patnáctém rozšířen a přestavěn. Přímo v paláci je umístěno muzeum umění.

Palazzo dell’Academia delle Scienzezajímavá barokní budova ze sedmnáctého století, ve které můžete navštívit muzeum sbírek egyptského umění. Mnohými odborníky je tato egyptská expozice považována za vůbec nejvýznamnější po Káhiře a Londýně.

Palazzo Carignano – nejvýznamnější barokní památka na území města. Byla vystavěna v letech 1679–1684 a dlouho zde sídlil Italský parlament.

Členění Turína

Stejně jako ostatní velkoměsta se i Turín dělí na menší územně správní celky. Usnadní to orientaci ve městě a je to důležité i pro městskou administrativu. V případě Turína se jedná o osm čtvrtí, jsou to:

  • Circoscrizione 1: Centro – Crocetta
  • Circoscrizione 2: Santa Rita – Mirafiori Nord – Mirafiori Sud
  • Circoscrizione 3: San Paolo – Cenisia – Pozzo Strada – Cit Turín – Borgata Lesna
  • Circoscrizione 4: San Donato – Campidoglio – Parella
  • Circoscrizione 5: Borgo Vittoria – Madonna di Campagna – Lucento – Vallette
  • Circoscrizione 6: Barriera di Milano – Regio Parco – Barca – Bertolla – Falchera – Rebaudengo – Villaretto
  • Circoscrizione 7: Aurora – Vanchiglia – Sassi – Madonna del Pilone
  • Circoscrizione 8: San Salvario – Cavoretto – Borgo Po – Nizza Millefonti – Lingotto – Filadelfia

MHD Turín

Městská hromadná doprava je důležitou součástí každého moderního velkoměsta. Pro turisty i rezidenty je nejsnažším a cenově nejdostupnějším způsobem jak se v rámci města pohybovat. Nemusíte řešit obvyklé problémy s parkováním v centru a je podstatně levnější než taxi.

V Turíně funguje metro, které je už velmi dlouho plánováno a jeho první etapa byla dokončena v souvislosti s olympijskými hrami v roce 2006. Dále se rozšiřuje a plánuje se výstavba další linky.

Jinak Turín spoléhá na tramvaje, autobusy a v rámci širšího okolí potom příměstské vlaky.

Doprava do Turína

Turín má velmi dobré napojení na dálniční síť, a proto není problémem cesta osobním automobilem. Díky dálnici také připadá v úvahu cesta dálkovým autobusem, která je možná z mnoha Evropských měst.

Nejrychlejší a samozřejmě také nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Turín má své vlastní mezinárodní letiště, které se nachází asi 16 kilometrů od samotného centra. Letiště není tak vytížené jako třeba letiště v Miláně, které je ale vzdálené jenom okolo 100 kilometrů, takže se dá v případě lepšího spoje využít také s následným transferem do Turína.

Z letiště do města se dostanete velmi snadno autobusem, který jezdí každou půlhodinu. Případně můžete zvolit i vlak a nebo nejdražší a nejpohodlnější variantu, kterou je taxi.
Turin piazza costello