Lille

Lille

Lille je čtvrté největší město Francie (po Paříži, Lyonu a Marseille), které naleznete na samém severu země až na hranicích s Belgií. Přímo ve městě žije asi 234000 obyvatel, ale pokud započteme i přilehlé části tak se dostaneme na 1510000 stálých obyvatel. Městem protéká řeka Deûle.

Památky Lille

Lille Cathedral (Basilica of Notre Dame de la Treille) – významná národní památka Katedrála v Lille. Určitě ji při své návštěvě ve městě nesmíte minout. Stavba kostela byla zahájena roku 1854 a do kompletního dokončení trvala 150 let.

Palais des Beaux-Arts de Lille (palác výtvarných umění v palác výtvarných umění v Lille) – velmi významné a navštěvované muzeum umění, které patří k největším v celé Francii. Najdete zde sbírky starožitností, ale především obrazů, včetně velmi vzácných. Najdete ho na Place de la République. Otevřeno má každý den s vyjímkou úterků. V pondělí pouze odpoledne od 14 do 18 hodin, zbytek týdne 10 – 18 hodin.

Vzdělání Lille

Lille je velmi významným univerzitním centrem. A to nejenom v rámci Francie, ale i Evropy. Každý rok zde své znalosti rozšiřuje až 110000 studentů. Vzdělávat se zde dá prakticky ve všech oborech, na které si jenom vzpomenete.

MHD Lille

Lille stejně jako všechna ostatní velká města spoléhá při přepravě cestujících na hromadnou dopravu. Pro město to znamená především úlevu od hustého provozu a zbytečných výfukových plynů, pro cestující zase úsporu času a problémů s parkováním vlastního vozu.

V Lille jezdí metro na dvou linkách. Má celkem 60 stanic a celkovou délku kolem 45 kilometrů. Zajímavostí je že je zcela automatizované. Jako první na celém světě zde byla spuštěna přeprava vozů metra bez řidiče.

Metro je pak doplněno tramvajovými linkami (včetně meziměstských spojů) a také městskými autobusy. Některé vnější linky mají dosah až do Belgie, což je vzhledem k blízkosti hranic pochopitelné.

Doprava do Lille

Lille má velmi dobré napojení na vysokorychlostní železniční síť. Vlakem se odsud dostanete třeba do Londýna (za 80 minut), do Paříže (za hodinu) a nebo do Bruselu (za méně než 40 minut).

Díky velmi dobrému napojení na dálniční síť je pro řidiče dobrou volbou cesta osobním automobilem. Pokud chcete využít dálkového autobusu, tak třeba společnost Flixbus Vás sem doveze z mnoha Evropských měst i bez nutnosti přestupovat. Při včasné rezervaci jsou jízdenky navíc cenově velmi výhodné.

Nejrychlejší a samozřejmě také nejpohodlnější je doprava letecká. Lille má své vlastní mezinárodní letiště, které se nachází pouze 11 kilometrů od centra města.

Jielbeaumadier grand place lille 2008