Poznaň

Poznaň

Poznaň je historické město, které najdeme ve Velkopolském vojvodství. Co se týká počtu obyvatel tak je v rámci Polska pátým největším městem. Leží na řece Wartě na trase Berlín – Varšava a trvale ho obývá asi 534000 obyvatel.

Památky Poznaň

Katedrála svatých apoštolů Petra a Pavla – je vůbec nejstarší Polskou katedrálou a také jedním z nestarších kostelů na území našeho severního souseda. Na tomto místě stála už od roku 968 a i když byla mnohokrát přestavěna, je stále na Tumském ostrově na stejném místě. Její dnešní podoba je ze 14.-15. století. Za druhé světové války byla poničena, ale byla opravena do původní podoby.

Vzdělání Poznaň

Poznaň je jako největší město svého regionu pochopitelně i důležitým centrem univerzitního vzdělávání. Nejvýznamnější a také nejznámější je rozhodně Univerzita Adama Mickiewicze, kde s vzdělává až 50000 studentů. Kromě ní se d ve městě studovat také polytechnika, lékařská, přírodovědecká, ekonomická a samozřejmě také umělecká vysoká škola.

MHD Poznaň

Stejně jako v jiných velkých městech i v Poznani velmi dobře funguje městská doprava. Je důležitá nejenom pro návštěvníky ale i pro rezidenty, protože v centru je jako všude jinde problém s parkováním.

V Poznani zajišťují hlavní přepravní kapacitu tramvaje. K dispozici je celkem 19 linek, zastávky jsou velmi dobře a přehledně značené a spoje jezdí na čas. Tramvaje jsou pak doplněné autobusy, které Vás dovezou všude tam kam nevedou koleje.

Doprava Poznaň

Poznaň má díky velmi výhodné poloze mezi Berlínem a Varšavou velmi dobré dálniční napojení a nabízí se tak cesta vlastním vozem.

Nejrychlejší a také nejpohodlnější je pochopitelně doprava letecká. Město má své vlastní mezinárodní letiště, které najdete asi pět kilometrů od centra města. Z letiště do města se dostanete snadno prostřednictvím autobusu, pokud chcete větší pohodlí a nevadí Vám vyšší cena tak samozřejmě taxi.

Zvolit můžete také cestu dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem doveze z mnoha Evropských měst i bez přestupu. Při včasné rezervaci se můžete dostat na opravdu skvělé ceny.

Ostrów Tumski Poznań RB1