Lodž

Lodž

Lodž je druhým největším městem našeho severního souseda. Má z mnoha hledisek velice výhodnou polohu, přímo v centrální části Polska. Trvale zde žije asi 770.000 obyvatel a jejich počet stále stoupá. Leží asi 130 kilometrů od Varšavy, jihozápadním směrem do tohoto hlavního města.

Je známým historickým městem, ale zároveň také jedním z nejvýznamějších polských průmyslových center. Díky místní filmové škole je zároveň v rámci polského filmu skutečným centrem. Většina polských celovečerních filmů vznikne právě tady. U nás ale moc známé nejsou.

Ve městě funguje velice dobře městská doprava, takže se tam bez problémů dopravíte kam jenom budete chtít. Tramvaje i autobusy jezdí na čas a jízdní řády jsou přehledné.

Památky Lodž

Historie tohoto krásného města se datuje do roku 1332 kdy je známá první písemná zmínka o městě s označením Łodzia. Městských práv se potom Lodž dočkala v roce 1423, kdy ji byla udělena i u nás dobře známým králem Vladislavem II. Jagelonským.

Protože se město nachází v Polsku, není žádným velkým překvapením že je většina významných památek církevních. Určitě nesmíte minout třeba Baziliku Menša, Protestantský kostel sv. Matouše s nádhernými varhany.

A protože historie tohoto města je poměrně úzce spjata i s Ruskem (od roku 1815 bylo město pod jeho nadvládou), nachází se zde také Pravoslavný kostel sv. Alexandra Něvského z roku 1884.

Dalším vděčným cílem turistů z celého světa je čtyři kilometry dlouhá Ulice Piotrkowska. Na té naleznete celou řadu významných budov.

Pro milovníky přírody je dobrou zprávou, že Lodž má svoji botanickou i zoologickou zahradu.

ZOO Lodž – zdejší zoologická zahrada byla založená roku 1938 a krásy z říše zvířat můžete obdivovat na celkové ploše 16,4 hektaru. Běžné vstupné pořídíte za cenu 35 zlotých, rodinné (2+2) potom za rovných 100 zlotých. Pro skupiny lze získat 10 procent slevu. Otvírací hodiny jsou závislé na ročním období a zkontrolovat si je můžete zde. ZOO je velmi dobře dostupná prostřednictvím městské hromadné dopravy.

Botanická zahrada Lodž –  původně pouze zahrada léčivých bylin, která byla roku 1973 rozšířena a dnes v ní můžete obdivovat na 3500 rostlin. Pokud Vás tento obor zajímá tak si návštěvu rozhodně nemůžete nechat utít.

Kultura Lodž

Stejně jako v ostatních městech podobné velikosti je i v Lodži možnost velmi bohatého a rozmanitého kulturního vyžití.

Muzeum moderního umění – toto muzeum si v žádném případě nenechte ujít, i kdyby Vaše návštěva Lodže byla opravdu krátká. Najdete zde opravdu jedinečnou sbírku moderního umění, která se zde shromažďuje již od 30 let minulého století.

Muzeum dějin města Lodže – pokud se zajímáte o bohaté dějiny regionu tak rozhodně nesmíte minout novobarokní palác průmyslníka Izraele Poznańského, kde sídlí.

Ústřední muzeum textilu -a protože je největší rozvoj města velmi úzce spjat s textilním průmyslem tak samozřejmě nemůže chybět ani jeho muzeum. Naleznete jej v historické budově Bílé továrny Ludwika Geyera. K vidění je nejenom největší sbírka uměleckých látek v celém Polsku, ale i mnoho dalších zajímavostí.

MHD ve městě Lodž

Stejně jako v ostatních velkých evropských městech se i v Lodži při návštěvě vyplatí pohyb s pomocí MHD. Odpadnou tak mnohdy problémy s hledání a složitým parkováním. Jízdní řády jsou přehledné a spoje jezdí načas.

K dispozici tak budete mít celkem 75 autobusových linek a k tomu navíc i 19 tramvajových. Ty dokonce spojují Lodž i s okolními městy. Linka do městečka Ozórkow je se svým 36 kilometry jednou z nejdelších na světě. (pozn. v roce 2018 musela být tato trasa s ohledem na špatný technický stav ukončena)

První elektrické tramvaje svou službu v Lodži zahájily už roku 1898. Na Polském území ovládaném carským Ruskem tak byla Lodž vůbec prvním městem, kde se tato elektrifikovaná doprava uplatnila.

Doprava do Lodži

Vzhledem k tomu, že je Polsko naším sousedem, nabízí se samozřejmě cesta vlastním automobilem. Například z Prahy Vás čeká cesta dlouhá asi 500 kilometrů, z Ostravy je to ještě o dost blíže (asi 300 km). To není pro průměrně zdatného řidiče rozhodně nepřekonatelná vzdálenost.

Pokud se na cestu vozem necítíte, lze se dopravit také s pomocí dálkového autobusu. Například společnost Flixbus Vás sem dopraví už od 550,- korun, bez přestupu. Stačí si včas zarezervovat svoji jízdenku a je to.

Fanoušek železnice má k dispozici z Prahy pouze spoje s přestupy, a ani z Ostravy to bez přestupu nepůjde. Nicméně i touto cestou se lze vydat. Vzhledem k přestupům ale spíše na vícedenní výlety.

Lodž