Split

Split

Split je velmi známým Chorvatským pobřežním městem, které na mapě naleznete ve střední Dalmácii. Zároveň je také druhým největším městem země, trvale zde totiž žije více než 178 tisíc obyvatel, se započtením celé metropolitní oblasti se potom tento počet vyšplhá až ke 400 tisícům. Díky své poloze na pobřeží a také množství významných historických památek je velmi vyhledávaným turistickým cílem, a to nejenom pobytovým, ale i na jednodenní výlety ze širokého okolí kde se nachází mnoho středisek plných letních turistů.

I proto je možná výhodnější, pokud Vás tedy zajímají skutečně historiké památky ve městě, navštívit Split mimo hlavní letní turistickou sezónu, tedy mimo červenec a srpen. Ve městě je pak znatelně méně návštěvníků. Samotné historické centrum Splitu je zapsáno na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Vzhledem ke své poloze je Split samozřejmě také významným přístavem.

Památky Split

Diokleciánův palác – tento starořímský palác byl vybudován už ve čtvrtém století našeho letopočtu. Palác byl už v roce 1979 zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Uvnitř naleznete třeba nejstarší funkční katedrálu na světě. Palác je jedna z památek kterou by jste při návštěvě Splitu rozhodně neměli minout.

Diokleciánův vodovod (chorvatsky Dioklecijanov akvadukt) – technická zajímavost, jak byl palác zásoben vodou.

Pevnost Gripe (chorvatsky Tvrđava Gripe) – byla vystavěna v 17. století Benátčany a sloužila na ochranu města před Turky.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Splitu-Poljudu –  velmi starý kostel, který pohází už z osmého století.

Muzea a galerie Split

Meštrovićova galerie (chorvatsky Galerija Meštrović) – jak už název napovídá tak vystavuje díla známého malíře první třetiny 20 století.

Muzeum chorvatských archeologických nálezů (chorvatsky Muzej hrvatskih arheoloških spomenika) – zde jsou vystaveny nejstarší nálezy přímo ze Splitu a také okolí.

Chorvatské námořní muzeum (chorvatsky Hrvatski pomorski muzej) -muzeum s naprosto jasným zaměřením naleznete v pevnosti Gripe a nesmí ho minout žádný fanoušek námořní tématiky.

Archeologické muzeum Split – s exponáty starověké Dalmácie.

a další muzea.

 

Vzdělání ve Splitu

Split je v rámci Chorvatska také velmi významným centrem vyššího vzdělání. To je pochopitelné vzhledem k tomu že je druhým největším městem v celé zemi.

Ve městě sídlí Splitská univerzita, kterou každoročně navštěvuje okolo 20000 studentů. Byla založena roku 1974. Studenti mohou vybírat ze 180 studijních oborů na fakultách:

  • Fakulta elektrotechnická, stavba lodí
  • Ekonomická fakulta
  • Přírodovědecká fakulta a matematika
  • Fakulta architektury
  • Katolická fakulta
  • Fakulta chemicko-technologická
  • Fakulta medicíny
  • Námořní fakulta
  • Právnická fakulta
  • Akademie umění
  • Filozofická fakulta

Doprava do Splitu

Nejrychlejším a samozřejmě také nejpohodlnějším způsobem jak se do Splitu dostat je doprava letecká. Mezinárodní letiště se nachází asi 20 kilometrů od města, nedaleko Trogiru. Do Splitu je samozřejmě zajištěná hromadná doprava, případně můžete využít služeb taxi.

Pokud letět nechcete a nebo ze zdravotních důvodů nemůžete pak v úvahu připadá i cesta dálkovým autobusem. Třeba společnost Flixbus Vás sem zaveze z mnoha Evropských měst i bez přestupu a při včasné rezervaci se můžete dostat na opravdu zajímavé ceny.

Vzhledem ke vzdálenosti od hranic z Českou republikou je velmi oblíbenou možností i cesta osobním automobilem. Třeba z Prahy Vás čeká asi 1100 kilometrů a více než 10 hodin jízdy, z Brna potom okolo 900 kilometrů a méně než 9 hodin jízdy.

Split Diokleciánův palác celek 4